Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CFR pregătește modernizarea Complexului Feroviar București. Contractul pentru studiul de fezabilitate a fost semnat

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

CFR SA a încheiat marți, 19 aprilie cu asocierea ISPCF SA – BAICONS IMPEX SRL contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar modernizării liniilor și instalațiilor din Complexul Feroviar București (605,7 km).

Valoarea contractului este de 20,7 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, în procent de 85% din valoarea eligibilă, iar restul sumei va fi suportat de la Bugetul de Stat. Durata contractului este de 21 luni.

Potrivit CFR SA, strategia de modernizare a Complexului Feroviar București cuprinde trei zone de analiză și dezvoltare:

⦁ Complexul Feroviar București Nord – în lungime de 156,055 km;
⦁ Inelul Feroviar București – în lungime de 316,323 km;
⦁ Conexiunile cu Inelul Feroviar București – în lungime de 133,348 km.

Conform sursei citate, o atenție deosebită va fi acordată Complexului Feroviar București Nord, care deservește cea mai mare parte a traficului feroviar actual. Restul infrastructurii feroviare va fi, de asemenea, analizată pentru a identifica cererea potențială de trafic și funcționalitățile viitoare (noile servicii sub-urbane/peri-urbane de călători sau ca by-pass pentru traficul de marfă pe Inelul Feroviar București etc.)

1 miliard euro – costul estimat pentru Complexul Feroviar București

Planurile de modernizare ale Complexului Feroviar București sunt cuprinse și în celebrul program investițional al Ministerului Transporturilor, adoptat de Guvern la finalul anului trecut. Deși studiul de fezabilitate a fost abia acum contractat, în acel document este prevăzut pentru execuția lucrărilor un cost estimativ de 1 miliard euro.

Prin Programul Operațional de Transport (POT) al Uniunii Europene ar urmă să fie alocate 250 milioane euro, bani ce vor ajunge doar pentru Modernizare completă pe secțiunile-cheie ale sectorului de acces în Gara de Nord.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *