Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Certificatul Covid: Rafila anunţă că există deja un draft pentru noul proiect / Cîțu speră să nu fie o strategie de a întârzia lucrurile

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 decembrie 2021

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat miercuri, 8 decembrie, după ședința de guvern, că există deja un draft pentru noul proiect de lege privind certificatul COVID. El și-a exprimat speranța ca acesta să fie adoptat chiar în această lună. 

„În scurt timp va fi înaintat Parlamentului (noul proiect de lege privind certificatul COVID -n .red.). Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii. Noi sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a afirmat Alexandru Rafila miercuri, 8 decembrie.

Declarația vine în contextul în care există deja în Parlament un proiect de lege privind obligativitatea certificatul verde, care a fost respins de Senat, iar în prezent este blocat în Camera Deputaților.

Despre acest nou proiect de lege, șeful Senatului și liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat tot astăzi că nu l-a văzut și nu știe ce conține. În schimb, fostul premier a menționat astfel se va întârzia și mai mult cu adoptarea certificatului COVID.

„Așteptăm, încă nu a venit (…) Așteptăm să vină la coaliție cu această nouă variantă. Cred că va întârzia implementarea certificatului verde, sper să fie o variantă care trece imediat de Parlament, dar, în experiența mea, nu cred că va trece imediat (…) Când am introdus proiectul de lege în Parlament, a crescut rata de vaccinare. Când nu a fost susținut, rata de vaccinare a scăzut. Sper să nu fie o strategie de a întârzia lucrurile”, a comentat Florin Cîțu miercuri, 8 decembrie.

Actualul proiect, blocat în Camera Deputaților

Proiect de Lege privind certificatul verde, în forma inițială, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Prima cameră sesizată, Senatul, a respins proiectul de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajații din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, unde proiectul stagnează.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS–CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/certificatul-covid-rafila-anunta-ca-exista-deja-un-draft-pentru-noul-proiect-citu-spera-sa-nu-fie-o-strategie-de-a-intarzia-lucrurile/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *