Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Anul 2023 în politica românească. Va funcționa „rotativa” între PNL și PSD?

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 29 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

2023 se anunță a fi un an plin de evenimente pe scena politică de la București. În luna mai ar trebui să se petreacă mult discutata „rotativă” guvernamentală între PNL și PSD, totul pe fondul apropierii anului 2024, atunci când vor avea loc patru rânduri de alegeri. Tema aderării României la Schengen, împinsă puternic pe agendă în ultimele luni, va rămâne cu siguranță un cartof fierbinte pentru Guvern, nu însă și singurul. 

Încheiat pe 25 noiembrie 2021, acordul politic între PSD, PNL și UDMR, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

În același timp, ministrul transporturilor din partea PSD, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Proiectelor Europene, condus în prezent de Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției, unde acum se află Cătălin Predoiu.

Totodată, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD, Marian Neacșu, va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului, de care în prezent se ocupă Micea Abrudean.

Potrivit informațiilor Mainnews.ro, Nicolae Ciucă ar urma să renunțe la funcție prin demisie, locul său urmând să fie luat, cel mai probabil, de Marcel Ciolacu. Rămâne de văzut dacă vor exista discuții pentru reîmpărțirea funcțiilor între cele două partide, acest lucru nefiind exclus. În urmă cu câteva luni, când Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al apărării, conducerea PSD a încercat să cedeze PNL această funcție în schimbul celei de ministru al energiei. Liberalii însă au refuzat.

Îl va mai sprijini PNL pe Nicușor Dan?

Aceasta este una dintre marile întrebări pentru anul viitor. Ajuns în fruntea aproape falimentarei Primării Generale ca independent, cu sprijinul PNL și USR, Nicușor Dan întâmpină mari dificultăți din punct de vedere politic. Deși la nivel de Consiliu beneficiază încă de sprijinul celor două partide, fondatorul USR nu se bucură de prea multă simpatie în Guvern.

Nicolae Ciucă, cel care ocupă și funcția de președinte al PNL, i-a transmis public actualului primar general că riscă să își piardă total susținerea, dacă nu va implementa o serie de „reforme”. Cu toate acestea, potrivit informațiilor Mainnews.ro, PNL București va continua deocamdată să îl susțină pe Nicușor Dan, cel puțin în Consiliul General, chiar dacă în interiorul organizației sunt ceva nemulțumiri din acest punct de vedere.

Va adera România la Schengen în 2023?

După ce au ridicat până-n prăsele așteptările oamenilor în ceea ce privește aderarea țării la Spațiul Schengen, tema va rămâne cu siguranță una de maximă importanță anul viitor, fie că vor, fie că nu vor politicienii.

Într-o declarație făcută pe 15 decembrie, președintele Klaus Iohannis se arăta optimist în această privință, însă negocierile cu Austria și Țările de Jos se anunță extrem de dificile. Guvernul de la Viena cere susținerea Comisie Europene pentru un așa-numit plan contra migrației, în vreme ce cel de la Haga, deși la nivel declarativ susține România, se opune aderării Bulgariei, țară cu care ar trebui să aderăm la pachet.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii