Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Certificatele persoanelor cu handicap ireversibil devin permanente

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Persoanele cu handicap ireversibil nu se vor mai prezenta la evaluările periodice ale comisiei de specialitate, termenul certificatului fiind unul permanent, a votat Camera Deputaților, for decizional, marți, 24 octombrie. Astfel,  pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, se menționează în modificarea legislativă, afișată pe site-ul Camerei Deputaților.

Autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.  Nerespectarea  legii care prevede că termenul certificatului de handicap este permanent se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător: a) Ordinul ministrului Muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare; b) Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de lege inițiat de USR.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat,  că există diferenţă între Comisia de încadrare în grad de handicap şi Comisia de expertizare a capacităţii muncii, cea care stabilește că unele persoane cu dizabilități pot presta diverse activități fizice/intelectuale. Prin urmare, noile modificări legislative vor simplifica procedura evaluării capacității de muncă a persoanelor cu handicap.

Sursă foto: Pixabay 

 

Comentarii