Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cercetătorii elvețieni au reușit să reproducă noul coronavirus în laborator

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 23 mai 2020 Etichete: , , ,

Una dintre variantele care s-a vehiculat cu privire la apariția coronavirusului a fost aceea că virusul a fost creat în laborator. O echipă de cercetători elvețieni a reușit să reproducă virusul SARS-CoV-2 pornind de la genomul său.

David Bikard, șeful departamentului de Biologie Sintetică din cadrul Institutului Pasteur pentru Les Echos, menționează însă că acest experiment nu demonstrează că noul coronavirus a fost creat în laborator.

Experimentul a fost produs de o echipă de cercetători de la Universitatea din Berna și a fost publicat în revista științifică „Nature”.

Procesul de recreare a virusului a început la o lună după ce oamenii de știință chinezi au publicat, la mijlocul lui ianuarie, genomul de Covid-19.

Scopul echipei elvețiene a fost să contribuie la cercetările pentru găsirea unor tratamente împotriva COVID-19.

Șansele ca virusul să poată scăpa din laboratorul securizat elvețian sunt minuscule. Cercetătorii admit însă că metoda lor ar putea fi folosită și de părți cu intenții mai puțin nobile.

Teama este legitimă întrucât, chiar dacă metoda necesită un anumit grad de expertiză, nu este foarte greu de implementat, în special având „rețeta” în mână, notează David Bikard.

„Repet aici: virusul nu provine dintr-un laborator. Chiar dacă este tehnic posibil să recreezi un virus de la zero, tot trebuie să îi cunoști genomul. Noi știm doar să reproducem ce natura a creat iar nimeni nu poate inventa genomul unui virus”, scrie David Bikard.

sursa foto: nature.com

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *