Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Celulă de criză pentru monitorizarea efectelor caniculei, anunțată de premierul Nicolae Ciucă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 iulie 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) înfiinţarea unei celule de criză, care să monitorizeze efectele produse de temperaturile ridicate, a anunțat acesta la începutul ședinței Executivului de miercuri, 20 iulie. 

„Am discutat cu reprezentantul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) ca, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, să funcţioneze, începând de mâine, o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate”, a declarat Ciucă.

Potrivit premierului, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va întocmi miercuri un pachet de măsuri care vizează atât monitorizarea, cât şi măsurile de prevenire a efectelor produse de temperaturile ridicate.

Şeful Executivului a mai precizat că DSU va coordona activitatea la nivel naţional şi, împreună cu ministerele de linie, vor fi luate şi măsuri de informare a populaţiei.

Mai mult, Nicole Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii să elaboreze un pachet de informaţii pentru ca cetăţenii să cunoască efectele caniculei, cât și locația punctelor de ajutor instalate ca urmare a deciziei de la nivelul CNSU şi a deciziilor autorităţilor locale.

Premierul a mai transmis că la nivelul Guvernului va exista o platformă de informare cu aceste date şi informaţii şi elementele de prognoză, pentru a avea toate măsurile de prevenire luate şi echipamentele operative pentru a putea interveni.

Context

O mare suprafață din țară este afectată de secetă pedologică (nivel scăzut de apă în sol), iar în 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri, conform Administrației „Apele Române”.

Mai mult, valul de căldură care afectează în prezent Vestul și centrul Europei va ajunge și în zona Europei de Sud-Est, implicit în zona țării noastre, atrag atenția specialiștii.

În cursul următoarelor săptămâni sunt posibile precipitații izolate în partea de Nord a țării și în zona de munte, dar nu suficiente pentru a reface necesarul de apă în sol.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *