Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Cei trei români dispăruți după prăbușirea ghețarului italian sunt în afara oricărui pericol

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 iulie 2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că familia care contactase Departamentului Consular din Centrala MAE după prăbușirea ghețarului Marmolada semnalase dispariția a 3 cetățeni români. Inițial, în primele precizări după incident, MAE doar a anunțat că o familie a contactat departamentul, dar nu a avansat și motivul. Acum, MAE precizează că a fost semnalată dispariția a trei români, dar aceștia se află în afara oricărui pericol. 

„Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare”, a anunțat ministerul.

Cel puțin șase persoane au murit și cel puțin nouă au fost rănite după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Alpii italieni în weekend. Mai mulți turiști sunt dați dispăruți, printre care s-ar număra și cetățeni români, relatează agenția italiană de știri ANSA.

În primele precizări după incident, MAE transmitea că, potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români și că la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență.

În schimb, la nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România, după cum menționase ministerul în primele precizări, dar alte detalii nu au fost oferite de către MAE în acest sens.

„MAE menționează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale”, transmitea MAE dimineață.

Ministerul reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW