Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Un ghețar s-a prăbușit în Alpi: Șase persoane au murit UPDATE Nu au fost identificați cetățeni români, anunță MAE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 iulie 2022

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe transmite că, până la acest moment, potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Roma și al Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie 2022, la ghețarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane. În acest context, imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță”, a transmis ministerul într-un comunicat.

În schimb, la nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România. Alte detalii nu sunt oferite de către minister în acest sens.

„Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444”, se mai arată în comunicat.

Știrea inițială

Cel puțin șase persoane au murit și cel puțin nouă au fost rănite după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Alpii italieni. Mai mulți turiști sunt dați dispăruți, printre care se numără și cetățeni români, relatează agenția italiană de știri ANSA.

Serviciul de salvare alpină a precizat că toate stațiile de salvare alpină din zonă au fost activate, inclusiv unitățile canine și cel puțin cinci elicoptere.

Serviciul de salvare alpină a precizat pe Twitter că un segment important de gheață, cunoscut și sub numele de serac, s-a prăbușit pe ghețarul Marmolada.

Un angajat de la Refugiul Castiglioni Marmolada, un han local, a fost martor la prăbușirea seracului, declarând pentru Skytg24 că „am auzit un zgomot puternic, tipic unei alunecări de teren, apoi am văzut un fel de avalanșă compusă din zăpadă și gheață și mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva grav”.

Prăbușirea ar fi avut loc pe fondul unor temperaturi locale record, care au ajuns la aproximativ 10 grade Celsius în Munţii Dolomiţi, cel mai mare lanț muntos din Alpii italieni.

Multe părți din Europa de Vest, inclusiv Italia, s-au confruntat în ultima lună cu un val de căldură prelungit.

Activitățile salvatorilor de pe ghețarul Marmolada au continuat pe timpul nopții de duminică spre luni, pentru a căuta eventuali supraviețuitori după dezastrul de ieri.

Avalanșa de pe Marmolada este „un dezastru de neimaginat, un asemenea carnagiu încât ne va fi greu să stabilim identitatea exactă a victimelor, deoarece trupurile au fost dezmembrate” de fluxul de gheață și pietre, relatează ANSA citând anchetatori.

Avalanșa a lovit două corzi cu șase alpiniști.

Guvernul italian a precizat că premierul Mario Draghi își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru victime

Foto: Captură YouTube/ Cataclysms and disasters of nature

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW