Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


CE va aplica mecanismul care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept în Ungaria

By Teșcan Ana , in Stirile zilei , at 5 aprilie 2022

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți, 5 aprilie, că va declanșa în curând un mecanism pentru reducerea finanțării Ungariei, din cauza erodării standardelor statului de drept, relatează Politico.eu.

CE a luat decizia de tăiere a fondurilor europene alocate Ungariei în urma analizării răspunsurilor Budapestei la o scrisoare informală pe care Comisia a trimis-o în noiembrie anul trecut, prin care a solicitat informații cu privire la preocupările sale privind statul de drept, potrivit sursei citate. 

Am evaluat cu atenție răspunsul la aceste întrebări. Concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas”, a spus șefa CE în sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg.

Odată ce Comisia începe oficial procesul, Consiliul UE, compus din reprezentanți ai fiecărei țări, va vota pentru sau împotriva reducerii finanțării. 

Anunțul vine la două zile după ce premierul ungar Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv.

De la venirea la putere în 2010, guvernul lui Orbán a introdus o nouă constituție și a schimbat sistemul electoral, iar partidul Fidesz și-a extins influența în sistemul judiciar, în mass-media și în educație, făcându-i pe apropiații lui Orbán unii dintre cei mai influenți și bogați oameni din Ungaria. Din această cauză, în 2020, CE a creat un mecanism care îi permite să reducă finanțarea cu fonduri europene a țărilor membre în care încălcările statului de drept afectează sau ar putea risca să afecteze bugetul UE.

Context

Duminică, 3 aprilie, Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat de prim-ministru. El se află la putere de peste 10 ani.

Apropiat de Vladimir Putin, imediat după aflarea rezultatelor, Orbán a lansat un atac la adresa mai multor personaje din sfera internațională, menționându-i inclusiv pe Volodymyr Zelenskiy sau George Soroș.

De la începutul „operaţiunii militare speciale” a Federației Ruse în Ucraina, după cum o numește Moscova, Orbán a refuzat să livreze arme Kievului şi să ia în calcul sancţiuni care ar priva Ungaria de gaze naturale şi petrol rusesc.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW