Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Ce spune Marius Voineag, propus șef la DNA, despre blocarea analizării tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 14 martie 2023 Etichete: , ,

Marius Voineag, propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a fost întrebat, în cadrul interviului susținut marți, 14 martie, în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, cum comentează informațiile apărute în spațiul public conform cărora ar fi avut un rol in blocarea analizării tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, prin ridicarea unor înscrisuri necesare comunității academice pentru verificări. Magistratul a susținut că a respectat legea. 

„Vă spun că, dincolo de faptul că dosarul încă se află pe rolul secției de urmărire penală și criminalistică, încă de la momentul primirii unei plângeri, în calitate de procuror-șef de secție sau procuror-șef adjunct de secție, așa cum eram eu la momentul respectiv, trebuie să verificăm respectarea condițiilor de formare a acesteia. O înregistrăm mai departe, punem viză, o înregistrăm la registrul penal și o distribuim unui procuror. Nu am făcut altceva decât să respect dispozițiile de regulament.

Dacă procurorii emit ordonanțe de ridicare de înscrisuri care au legătură cu cauza eu nu văd un motiv de nelegalitate prin care eu aș putea infirma o astfel de ordonanță. Mai mult decât atât, în cauza respectivă au fost ridicate înscrisuri atât în perioada conducerii mele a secției cât și în perioada conducerii secției de către actualul procuror-șef. Dacă era o chestiune de nelegalitate, cu siguranță s-ar fi intervenit cu infirmarea actelor de către acesta”, s-a apărat Marius Voineag.

Avizul Secţiei pentru procurori a CSM este unul consultativ. Ministerul Justiției continuă procedura prin transmiterea către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii de numire în funcţia de conducere, care va avea ultimul cuvânt.

Propunerea ministrului Cătălin Predoiu pentru funcția de șef al parchetului anticorupție a concurat împotriva actualului procuror-șef al DNA, Crin Bologa. După ratarea noului mandat, Bologa a cerut ieșirea la pensie.

Marius Voineag este adjunctul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul General. De-a lungul carierei, Marius Voineag a lucrat în DIICOT, unde a ocupat funcția de șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare. Procurorul a instrumentat dosare legate de contrabandă și obținere ilegală de fonduri, dar și unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și a fostului șef SIF Banat Dragoș Bîtleanu. Mai multe detalii, aici.

Marius Voineag, implicat în blocarea analizării tezei de doctorat a premierului

Marius Voineag conducea Secția de Urmărire Penală a Parchetului General în ziua în care a fost depusă plângerea privind infracțiunea de plagiat comisă de Nicolae Ciucă în teza sa de doctorat, potrivit Europa FM.

„Când a fost depusă această plângere? Exact când șefa de drept a secției era plecată și la conducerea secției atribuțiile șefului de secție le exercita procurorul Marius Voineag. Instantaneu a preluat sesizarea în aceeași zi și a distribuit-o unui procuror care a deschis dosarul penal. Domnul Voineag, dacă se uita și din avion, vedea că fapta era prescrisă de 14 ani, deci era un plagiat din 2003”, a explicat sursa citată, pe baza unei confirmări scrise de la Parchetul General.

Procurorul desemnat de Marius Voineag a ridicat toate documentele privind teza de doctorat a premierului, iar analizarea lucrării a devenit imposibilă.

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat

Potrivit unei anchete publicată pe 18 ianuarie 2022 de Emilia Șercan în publicația PressOne.ro, teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

În tot acest timp Nicolae Ciucă nu a stat degeaba. Potrivit sursei menționate anterior, premierul și-a angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură din România – Mușat și Asociații și a dat în judecată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), o instituție aflată în subordinea Ministerului Educației care se ocupă de înregistrarea sesizărilor de plagiat depuse de cetățeni.

În procesul deschis la Curtea de Apel București (CAB), Ciucă a cerut suspendarea înregistrării celor trei sesizări de plagiat referitoare la teza sa de doctorat.

Judecătorul Marius Iosif a anulat toate sesizările de plagiat depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă.

Cererea de pensionare a judecătorului s-a aflat pe ordinea de zi a secției de judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe 24 iunie. În cadrul ședinței, s-a decis, în unanimitate, ca propunerea să fie înaintată președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de pensionare pe 28 iunie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW