Tuesday, July 9, 2024
Jurnalism corect


Ce spun austriecii despre aderarea totală a României la Schengen: „Ar fi greșit să stabilim o dată” pentru ridicarea frontierelor terestre

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2024 Etichete:

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și omologul său austriac, Gerhard Karner, au discutat marți, 2 aprilie, la Viena, despre impactul și măsurile adoptate pentru intrarea României în Air Schengen. În cadrul unei conferințe de presă susținută după întrevedere, ministrul de Interne austriac a transmis că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situația de securitate din Uniunea Europeană și pentru a garanta libertatea de mișcare a cetățenilor, dar în momentul de față ar fi greșit să stabilim o data concretă în acest sens”, a punctat ministrul austriac de Interne.

Oficialul austriac a mai declarat că măsura de returnare a cetățenilor către România și Bulgaria în primele luni ale acestui an a funcționat foarte bine.

„Reuniunea de astăzi subliniază colaborarea foarte bună și necesară între țările noastre pentru siguranța și securitatea cetățenilor noștri. Decizia de aderare este un pas foarte important în interesul cetățenilor noștri. În contextul aderării la Air Schengen s-a decis un compromis, au fost luate în acest context trei măsuri între țările noastre, dar și cu Comisia Europeană.

eturnarea cetățenilor din țări terțe, în special din Afganistan și Siria. În primele luni ale acestui an a  funcționat deja foarte bine, 90 de cetățeni în aceste țări au fost returnați către România și Bulgaria Acesta este un mesaj clar pentru traficanții de imigranți așa încât să înțeleagă că aceste proceduri vor avea loc în primul stat membru european în care un refugiat este înregistrat”, a mai spus Karner.

Predoiu: Vom face acest lucru până la capăt

Ministrul de Interne a transmis în cadrul conferinței de presă de la Viena că obiectivul său este să ducă la bun sfârșit aderarea României la Schengen.

„În urmă cu trei luni de zile, am avut o întâlnire cu Gerhard Karner, o făceam atunci în calitate de ministru al unei țări candidate la Schengen. Astăzi am avut o şedinţă de lucru în calitate de ministru al unui stat membru Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. România este stat membru Schengen. Mă bucur pentru cetăţenii care vor beneficia de acest nou statut. Este un statut binemeritat de cetăţenii români, bine meritat de România. Noi am muncit şi am investit mult pentru această aderare la Spaţiul Schengen. Am ridicat nivelul de protecţie a frontierei. Am investit sute de milioane de euro în securitatea frontierelor”, a punctat ministrul român de Interne.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW