Ce prevede programul de guvernare în domeniul Sănătății: Reorganizarea INSP, rețea națională de centre medicale comunitare
Viitoarea coaliție de guvernare are în vedere mai multe măsuri urgente pentru domeniul Sănătății, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit programului de guvernare obținut de Main News. La șefia Ministerului Sănătății este propus social-democratul Alexandru Rafila.
Printre măsurile urgente pentru Sănătate, în scopul controlului pandemiei, se numără, între altele:
- extinderea testării prin înființarea de noi centre și asigurarea unui număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale
- aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale/ profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la plasarea unor persoane în funcții publice doar pe baza apartenenței politice
- măsuri legislative pentru combaterea pandemiei care să fie bine delimitate temporal, nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică
- regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea și adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale și în funcție de mediul de proveniență (rural-urban).
Totodată, programul de guvernare prevede „accesul permanent și echitabil la serviciile de sănătate în context pandemic, dar și post-pandemic”.
Astfel, sunt stabilite următoarele obiective majore, potrivit documentului obținut de Main News:
- Măsuri imediate necesare pentru oprirea valului pandemic, reducerea rapidă a numărului de decese, accesul universal la investigații, tratament și testare
- Includerea în programul de guvernare și finanțarea prin legea bugetului de stat pentru anul 2022 a priorităților propuse în cadrul coaliției, care să asigure reziliența sistemului de sănătate și accesul sigur la servicii de sănătate și medicamente al cetățenilor români.
- Finanțarea sistemului de sănătate
De asemenea, guvernanții își propun constituirea unei structuri de coordonare a intervenției (MS) și a unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19 (MS, DSU, Unifarm).
Testarea COVID
O altă prioritate a viitorul Executivul este „accesul universal la testare este esențial pentru următoarele 60 de zile”.
În ce privește campania de imunizare împotriva COVID-19, Guvernul Ciucă se angajează să „pună în funcțiune o campanie credibilă de informare”.
Totodată, cele trei partide care vor forma viitoarea coaliție de guvernare propun mai multe măsuri pentru reducerea noilor infectări și deceselor asociate COVID-19, toate ca parte a „unui pact național de solidaritate”, astfel:
- „Autoritățile, cultele religioase, angajatorii și mass-media explică și încurajează regulile de reducere a transmiterii COVID-19.
- Decalarea reală a programului de lucru pentru reducerea aglomerației în mijloacele de transport în comun, organizarea în schimburi a programului școlar pentru reducerea aglomerației.
- Introducerea oriunde este posibil a regimului de tele-muncă.
- Suspendarea limitată a activităților neesențiale care generează aglomerație.
- Utilizarea certificatului verde european într-o manieră nediscriminatorie, cu acces universal la vaccinare și testare”.
„Investiții urgente”
Programul de guvernare prevede și investiții de urgență în sistemul medical. Guvernanții își propun „prioritizarea investițiilor în structura secțiilor boli infecțioase și ATI, pentru creșterea siguranței pacienților, mai ales prin redimensionarea rețelelor de furnizare a energiei electrice și a oxigenului; reabilitarea de urgență secțiilor de boli infecțioase afectate de incidente majore (Matei Balș, Constanța)”.
De asemenea, viitorul Executiv se angajează să creeze o rețea națională de centre medicale comunitare.
„Scop: asigurarea accesului permanent, rapid și neîngrădit al tuturor cetățenilor la asistență medicală primară. Număr centre: 800, dintre care primele 200 în anul 2022. Reprezintă cheia reconstrucției întregului sistem de sănătate. Fiecare centru va angaja și va contracta servicii cu medici de familie, asistenți medicali, moașă, asistenți comunitari și sociali. Se vor dezvolta la nivelul acestor centre serviciile de telemedicină și de medicină dentară”, se mai arată în programul de guvernare obținut de Main News.
Mai mulți medici în mediul rural
Prioritățile pentru mediul rural includ:
Asigurarea personalului medical necesar în mediul rural și în zone defavorizate, prin:
- „acordarea unei indemnizații de instalare, a unei locuințe de serviciu și a unui buget de practică medicilor de familie, în colaborare cu autoritățile locale.
- prelungirea, la cerere, a perioadei de activitate a medicilor de familie pensionabili.
- creșterea numărului de locuri alocate specialității de medicină de familie.
- creșterea finanțării pentru angajarea de asistenți medicali comunitari în funcție de nevoile comunității.”
Acces mai bun, în mediul rural și în zonele defavorizate, la medicamente, inclusiv la cele compensate și gratuite, prin încurajarea deschiderii de farmacii în mediul rural și în zonele defavorizate, în corelație cu rețeaua națională de centre medicale comunitare, dar și aprovizionarea periodică cu unități mobile în zonele isolate.
Totodată, se propune înființarea unei „rețele de centre de asistență medicală ambulatorie de specialitate”, scopul fiind „creșterea substanțială a accesibilității tuturor cetățenilor, mai ales din orașele mici și din localitățile rurale, la servicii de specialitate de calitate, acces la un pachet complet de investigații paraclinice, spitalizare de zi și servicii conexe serviciilor medicale”.
În ce privește prevenția și programele de sănătate, Guvernul își propune să dezvolte centre regionale de coordonare a măsurilor de screening şi prevenţie, dar și actualizarea Strategiilor naționale de prevenire și control a infecției HIV/ SIDA și a tuberculozei, între altele.
Totodată, alte obiective ale Guvernului Ciucă sunt elaborarea și implementarea unei Strategii Naționale de e-Sănătate, dar și operaționalizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES).
Guvernanții își mai propun să restructureze sistemul de Sănătate Publică, care „se va baza pe o Cartă a Sănătății Publice”, iar în acest sens „se recomandă înființarea unui Înalt Comitet pentru Sănătate Publică, care să stabilească prioritățile și calendarul României în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă din domeniul sănătății și să ofere expertiză și coordonare în cazul urgențelor de sănătate publică”.
În plus, se dorește și „reorganizarea INSP prin acordarea de atribuții de coordonator metodologic și tehnic al Rețelei de Sănătate Publică (DSP-uri județene) și înființarea a încă 2 centre regionale (Constanța și Craiova) față de cele 4 existente, profesionalizarea structurilor de monitorizare și intervenție locală”.
Viitorul Guvern Ciucă își mai propune, între altele, să crească finanțarea publică pentru sănătate până la cel puțin 0,5% din PIB anual.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] Ce prevede programul de guvernare în domeniul Sănătății: Reorganizarea INSP, rețea națională… […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/ce-prevede-programul-de-guvernare-in-domeniul-sanatatii-reorganizarea-insp-retea-nationala-de-centre-medicale-comunitare/ […]
With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
Do you know any ways to help stop content from being ripped off?
I’d really appreciate it.
Feel free to surf to my site; samui luxury villas for rent