Ce ne doare de ziua noastră
56.529 de români nu mai sărbătoresc Ziua Națională. Răpuși de COVID, asemeni românilor care au murit din multe alte cauze, dispariția lor echivalează cu pierderea unor orașe precum Mediaș sau Alexandria. Pentru mulți dintre ei, statul român putea să facă mai mult, dar nu a vrut. Dincolo de semnificația extrem de importantă a zilei de 1 Decembrie, care fără doar și poate, trebuie marcată, ne aflăm într-un moment în care trebuie să vorbim și despre problemele țării noastre.
Pandemia ne-a subliniat ceea ce știam deja: avem un sistem medical care abia trăiește în vremuri normale. Nu are cum să facă față unei crize sanitare, lucru demonstrat din plin.
Doar de la Revoluție încoace, România a avut 39 de mandate de miniștri ai Sănătății. În 32 de ani. Schimbările dese și fără o strategie clară pe termen lung fac parte din motivele pentru care țara noastră a ajuns la capătul clasamentului când vine vorba de calitatea serviciilor medicale în UE.
Spitale nu s-au făcut. Așa că România are nevoie uriașă de noi unități medicale. Țara noastră este la coada clasamentului european în ceea ce privește calitatea sistemului de sănătate.
Potrivit unui studiu de specialitate, din 2020, România este pe locul 32 din 34 de țări europene la calitatea sistemului sanitar. Pe primele locuri la acest capitol sunt țări precum Finlanda, Germania și Suedia.
Așa se face că pandemia ne-a izbit din plin iar noi ne-am aruncat în luptă cu spitale improvizate pe unde s-a putut. Principala măsură pe care guvernanții trebuie să o ia de Ziua României este tocmai asta – să ne asigure dreptul la viață. Să le ia românilor, cu investiții, teama că se duc la spital cu o boală și ies cu trei. Până atunci, România nu se va face bine.
Educație și nu prea
„Cine avea înainte de online nota 6, acum are 4” – Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Școala online a eșuat și ea în România. Cel puțin asta reiese dintr-o declarație făcută de ministrul Educației în Parlament, în ziua votării noului guvern.
O declarație care, deși a trecut aproape neobservată, scoate la iveală o realitate înspăimântătoare. Chiar și copiii care, pe timpul pandemiei, au avut acces la școala online (mulți nu au avut acces deloc), au o pregătire mai slabă decât înainte.
Nu știm, deocamdată, dacă și ce măsuri sunt avute în vedere pentru a repara situația.
La toate acestea adăugăm problemele cunoscute ale sistemului de învățământ. Pe scurt, pe prea puțini elevi școala îi pregătește pentru viață. Avem, însă, teorie și iar teorie.
Bătrânii țării, tot mai puțini și mai săraci
Suntem tot mai puțini. Și cu tot mai puțini bani. Sporul natural în România este negativ de mai mulți ani, trend care pare aproape imposibil de inversat, acum. Fără măsuri coerente, România devine tot mai mică.
Și trebuie să subliniem asta, mai ales de ziua ei.
Cu aproape un milion de vârstnici care trăiesc din pensia minimă de 800 de lei, România este una dintre țările cu cele mai mici venituri ale bătrânilor din întreaga UE.
În noiembrie, pensia de rând a crescut, în România, cu 2 (doi) lei. Doi lei! Prețurile, în schimb, înregistrează o majorare de peste 7% în 2021, față de 2020.
Criza energetică și cea a prețurilor de la alimente îi fac pe românii rămași în țară să se uite, din nou, spre Occident.
Paradoxal, terenul arabil, de exemplu, e mai scump în la noi decât la ei. Datele Eurostat arată că preţul mediu al unui hectar este de peste 7.100 de euro în România și de 6.000 de euro în Franța.
Copii împinși spre sărăcie
Copiii din România sunt, la rândul lor, cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul UE.
41,5% dintre ei sunt în acest pericol. De aproape două ori mai mulți decât indică media europeană, care este de 24,2% (Eurostat).
Ca într-un cerc vicios, tocmai copiii lăsați singură de părinții plecați să le ofere o viață mai bună sunt și cei mai expuși. Statisticile arată că minorii cu cel puţin un părinte migrant se confruntă cu un risc mai ridicat de sărăcie decât cei ai căror părinţi sunt nativi: 32,9% faţă de 15,3%).
SOS Satele Copiilor arată că 1,4 milioane de copii din România trăiesc în risc de sărăcie, în vreme ce jumătate dintre ei (700.000), în sărăcie extremă.
Justiția cu ale sale probleme nerezolvate sau lipsa autostrăzilor sunt doar două dintre celelalte probleme pe care România le are de înfruntat.
Mai cu seamă în zile precum 1 Decembrie, politicienii trebuie să își asume măsuri ferme care să schimbe aceste statistici. Alături de urările de „La mulți ani”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: Ce ne doare de ziua noastră […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/ce-ne-doare-de-ziua-noastra/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/ce-ne-doare-de-ziua-noastra/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/ce-ne-doare-de-ziua-noastra/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/ce-ne-doare-de-ziua-noastra/ […]