Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce impact ar avea reluarea importurilor de cereale ucrainene asupra agriculturii românești: Reprezentant al fermierilor: pierderi financiare, produse agricole de slabă calitate

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 18 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a chemat la consultări pe fermierii români, luni, 18 septembrie, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicția importurilor de cereale ucrainene. Main News i-a consultat pe reprezentanții fermierilor și producătorilor agroalimentari, cu privire la impactul deciziei oficialilor europeni asupra agriculturii românești.

Astfel, Asociaţia Fermierilor din România (AFR) solicită autorităţilor prelungirea unilaterală a interdicţiei de import a cerealelor şi oleginoaselor din Ucraina, cu intrare imediată în vigoare, pentru o perioadă de minim 60 de zile. De asemenea, AFR, consideră că sunt necesare şi compensaţii financiare pentru preţurile de dumping şi creşterea tarifelor de transport pentru producătorii români. Aceste solicitări vor fi prezentate ministrului Agriculturii, luni seară, 18 septembrie.

Federația ,PRO AGRO: „Nu e vorba doar despre pierderile agriculturilor români, ci și despre calitatea produselor ucrainene, mult mai slabă, decât cea a produselor românești”

Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România ,,PRO AGRO” susține că produsele ucrainene ar trebui să ajungă în statele care au cu adevărat nevoie, în niciun caz în România.

„Fermierii nu se opun sprijinul Ucrainei. Fermierii au cerut ca aceste cereale ucrainene să  nu fie descărcate și procesate pe teritoriul nostru, în dauna fermierilor noștri. Acestea trebuie doar  să tranziteze România”, a precizat oficialul PRO AGRO, Cristian Gavrilă, pentru Mainews.

Ce măsuri propun fermierii

Reprezentanții  PRO AGRO spun că importurile masive de produse agricole din Ucraina pot duce la o scădere semnificativă a preţurilor şi la o concurenţă neloială pentru producătorii români. De asemenea, există riscul de a introduce pe piaţă produse agricole de calitate inferioară sau care nu respectă standardele europene, ceea ce poate afecta imaginea  agriculturii româneşti.

Reprezentanții PRO AGRO vor ca autoritățile să separe în mod clar produsele  agricole în funcţie de provenienţă/origine (România, UE, Ucraina, Republica Moldova, alte state terţe) şi eliminarea prioritizării mărfii de provenienţă Ucraina în Portul Constanţa şi punctele vamale, în detrimentul produselor agricole din România; respectarea Coridoarelor de Solidaritate şi instituirea unor controale mai riguroase la graniţele României privind produsele din Ucraina.

Fermierii români estimează pierderi în proporție de 30-40% aferente perioadei în care nu exista interdicția importurilor de cereale ucrainene.

Comisia Europeană a permis statelor vecine Ucrainei să interzică vânzările de cereale ucrainene timp de patru luni

Reamintim, în luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Comisia Europeană a ridicat interdicția importurilor de cereale ucrainen eintroduse de cele cinci state membre UE, vineri, 15 septembrie,  în schimbul unor reguli pe care Kievul trebuie să le adopte.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor. Premierul Ciolacu a menționat că Executivul intenționează să mențină restricția importurilor de cereale ucrainene pentru încă 30 de zile.

Sursă foto: Președinția Ucrainei

 

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW