Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Șeful diplomației europene: Europa a fost „puțin naivă” în privința Chinei

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 mai 2020 Etichete: , , ,

Șeful diplomației europene, Josep Borrel, susține că Europa a fost „puțin naivă” în relația cu China, însă abordarea ei devine mai realistă.

Într-un interviu pentru o publicație franceză, oficialul a declarat că în timp ce este un partener economic, China este și un „rival sistemic care caută să promoveze un model alternativ de guvernare”.

Borrel susține că atât China, cât și UE promovează multilaterismul, iar acest lucru îi situează în aceeași tabără, însă asta nu înseamnă că înțeleg la fel guvernarea globală, mai ales în timp de criză.

„Noi, europenii, sprijinim multilateralismul efectiv, prin Organizaţia Naţiunilor Unite, în centru. China, pe de altă parte, are un multilateralism selectiv, în funcţie de cum doreşte, şi se bazează pe o înţelegere diferită a ordinii internaţionale. Trebuie să vedem ce este în spatele cuvântului”, a declarat Josep Borrell, pentru Le Journal du Dimanche.

De asemenea, Josep Borrel a declarat că această criză generată de pandemia de coronavirus a exacerbat rivalitatea dintre SUA și China, întrucât ambele mari puteri se învinuiesc una pe cealaltă pentru răspândirea virusului.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *