Ce ar însemna pentru cetățeni aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene
Guvernul austriac, prin vocea ministrului de interne Gerhad Karner, a anunțat că va susține aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene, dacă anumite condiții vor fi respectate. Ce înseamnă concret acest lucru și mai ales cu ar putea beneficia cetățenii români vă explicăm în materialul următor.
Spațiul Schengen este o zonă care cuprinde 27 de state europene care și-au eliminat controalele la frontierele lor reciproce. Este vorba despre 23 de state membre UE (Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Finlanda, Suedia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia), precum și patru state asociate UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein). Irlanda menține o clauză de neparticipare la eliminarea controalelor la frontierele interne.
Din punct de vedere tehnic, România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare încă din urmă cu mai bine de 10 ani, însă cele două țări s-au confruntat constant cu opoziția mai multor state membre ale acestui acord, în special Olanda, iar de curând Austria.
După mai multe runde de negocieri, guvernul austriac, prin vocea ministrului de interne Gerhad Karner, a anunțat că va susține aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene, dacă anumite condiții vor fi respectate. O creștere de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, la granița cu Turcia, Controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România, dar și Acceptarea azilului, în special în cazul afganilor și sirienilor.
Ce înseamnă Air Schengen?
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat favorabil acestor solicitări, ceea ce ar putea însemna că o decizia pentru aderarea parțială la Schengen ar putea să vină foarte curând. Acest lucru nu va avea însă efecte imediate, ci cel mai devreme pe 31 martie 2024, odată cu trecerea la ora de vară.
Prin eliminarea acestor controale cetățenii care călătoresc pe calea aerului într-un stat membru Schengen vor fi scutiți de verificarea documentelor de identitate de către polițiștii de frontieră, atât pe aeroporturile din România, cât și pe cele de destinație. Acest lucru este valabil și la întoarcerea în țară dintr-un astfel de stat. Pe scurt, mai puțin timp de așteptare. Eliminarea controalelor va fi posibilă prin redirecționarea în aeroporturi a călătorilor care circulă în interiorul spațiului Schengen. Marile aeroporturi au terminale dedicate curselor Schengen, ceea ce înseamnă că zborurile venite din România vor fi direcționate către acestea. De exemplu, Alianța Sky Team, cea din care face parte și TAROM, folosește terminalul 2E pe Aeroportul Charles de Gaulle pentru zborurile internaționale și terminalul 2F pentru zborurile în interiorul Schengen. Dacă România va adera la spațiul de liberă circulație cu frontierele aeriene, cursele TAROM și Air France venite de la București vor fi alocate către 2F, fapt ce le va permite pasagerilor să iasă practic direct din aeroport, fără niciun fel de verificare a documentelor.
Sursa foto: Parlamentul European
Comentarii