CCR: Legea privind statutul asistentului judecătorului este constituțională
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți, 24 octombrie, sesizarea de neconstituționalitatea a Uniunii Salvați România (USR) – Forța Dreptei pe legea privind statutul asistentului judecătorului, a anunțat Curtea într-un comunicat de presă.
„În ședința din data de 24 octombrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 56 de deputați (42 aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și 14 neafiliați) şi a constatat că Legea privind statutul asistentului judecătorului este constituțională în raport cu criticile formulate.
În esență, Curtea a reținut că rolul asistentului judecătorului este acela de a-l sprijini pe judecător în realizarea competențelor sale și nu de a-l înlocui pe acesta. Astfel, indiferent de sarcinile atribuite, asistentul lucrează sub îndrumarea judecătorului, fiind supervizat de către acesta, judecătorului revenindu-i responsabilitatea deplină în luarea deciziei. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată respectă întru totul exigențele constituționale ce decurg din dispozițiile art.1 alin.(3)-(5), ale art.21, ale art.124 și art.126 din Legea fundamentală, raportat și la prevederile art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, transmite CCR.
De ce a atacat opoziția la CCR legea privind asistentul judecătorului
Deputaţii Forţa Dreptei şi cei de la USR au înaintat Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate în privinţa legii care instituie poziţia de asistent al judecătorului.
Reprezentanții opoziției susțin că propunerea legislativă adoptată recent de Parlament introduce în mecanismul de înfăptuire a justiţiei o poziţie asimilată în mod impropriu statutului de magistrat, care nu este prevăzută de Constituţie, dar care are influenţă asupra hotărârilor pe care judecătorul ar urma să le adopte.
Potrivit statutul asistentului judecătorului, activitatea acestei funcții constă în a sprijini activitatea judecătorilor pentru ședințele de judecată, fără a interfera cu activitatea desfășurată de grefieri. Mai multe detalii despre ce presupune rolul asistentului judecătorului, puteți citi aici.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii