Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


CCR: Pragul valoric pentru abuzul în serviciu nu este necesar. Folosirea interceptărilor serviciilor de informații, neconstituțională. Magistrații cer reguli mai clare

By Redactia , in Justitie Stirile zilei , at 17 mai 2023 Etichete: , , ,

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit miercuri, 17 mai, că prevederea din Codul Penal privind infracțiunea de abuz în serviciu, care nu include un prag valoric inferior, este în concordanță cu legea fundamentală a țării. Totodată, utilizarea interceptărilor serviciilor secrete în dosarele penale este neconstituțional, subliniind că „legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce țin de legalitatea înregistrărilor”. 

Deciziile CCR  sunt definitive și obligatorii.

Camera Deputaților a adoptat, pe 5 aprilie, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Codului Penal, fără un prag valoric sub care infracțiunea de abuz în serviciu să nu se considere a fi comisă. Cu doar o săptămână înainte, PSD, PNL și UDMR deciseseră în Senat instituirea unui prag de 250.000 lei, superior celui din celebra OUG 13 care a scos un milion de români în stradă.

Cu modificările legislative nu au fost însă de acord judecătorii de la Înalta Curte, care au sesizat, în luna aprilie, Curtea Constituțională, reclamând încălcarea legii fundamentale prin mai multe articole.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW