Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


CCR: Legea prin care au fost prelungite mandatele şefilor Radioului public și TVR este neconstituţională

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2021

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis joi, 9 decembrie, sesizarea PSD pe proiectul care prevede prelungirea conducerii interimare a Radioului public și TVR. CCR a decis în ședința de joi, cu majoritate de voturi, că actul normativ este neconstituţional, în ansamblul său.

„În data de 9 decembrie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 47 de senatori și 109 deputați aparținând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.89/2021 pentru completarea art.46 al Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune este neconstituțională, în ansamblul său”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Deciziile CCR sunt definitive şi general obligatorii.

Context

Partidul Social Democrat a atacat joi, 28 octombrie, la Curtea Constituțională proiectul de lege care prevede prelungirea conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, SRTV şi SRR (Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune).

Sesizarea vizează proiectul de Lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 89/2021, adoptat miercuri, 27 octombrie, de Senat.

Acesta prevede că „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar (…) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

Forma anterioară prevedea o perioadă limitată de timp: „(…) mandatul directorului general interimar se prelungește de drept pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administrație, dar fără a depăși cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului”.

În sesizare, social-democraţii fac referire la alte decizii ale CCR prin care se preciza că alegerea conducerii interimare a celor două instituţii de presă a fost neconstituţională. PSD consideră că Parlamentul este cel care trebuia să iniţieze procedurile privind alegerea conducerii celor două societăţi.

„Ca efect al demiterii, Parlamentul ar fi trebuit să declanșeze procedura reglementată de art. 19 și art. 20 din lege privind numirea unui nou consiliu de administrație. Curtea observă însă că, în cauză, plenul Camerelor reunite ale Parlamentului s-a întrunit în condiții de cvorum legal și a adoptat, cu majoritatea voturilor deputaților și senatorilor prezenți, Hotărârea nr.32/2021 prin care a numit un director general interimar al SRR, stabilind în art.1 alin.(2) al hotărârii că durata interimatului nu poate să fie mai mare de 6 luni”, se arată în document.

PSD spune în sesizarea către CCR că Parlamentul avea obligaţia ca în cel mai scurt timp să promoveze procedurile legale prevăzute în Legea nr. 41/1994 de numire a consiliilor de administraţie şi de numire a directorilor generali, după expirarea interimatelor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *