Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CCR explică decizia pe Legea avertizorilor de integritate: Disciplinează conduita și întărește rolul acestora

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 13 iulie 2022

Curtea Constituțională a României (CCR) a explicat miercuri, 13 iulie, decizia privind constituționalitatea Legii avertizorilor de integritate. USR a atacat legea la CCR, dar judecătorii au respins sesizarea și au stabilit, cu unanimitate de voturi, că aceasta este constituțională.

Acum, Curtea precizează că legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, iar regulile procedurale întăresc rolul acestuia în societate și îl responsabilizează în activitatea desfășurată.

„În esență, Curtea a statuat că rolul avertizorului de integritate este acela de a dezvălui și a comunica faptele de încălcare a legii realizate în cadrul unei organizații. Această comunicare se face fie printr-o raportare internă/externă la nivelul respectivei organizații, fie prin divulgare publică. Legiuitorul a ales ca activitățile de raportare internă/externă și divulgare publică să se realizeze succesiv, și nu concomitent, protejând atât entitatea care face obiectul legii, cât și starea de legalitate în care aceasta trebuie să își desfășoare activitatea.

Prin urmare, legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, fără a afecta posibilitatea sa de a divulga public informațiile ce fac obiectul legii și fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de procedură penală referitoare la sesizarea organelor de urmărire penală. Asemenea reguli procedurale nu fac decât să întărească rolul avertizorului de integritate în societate și să îl responsabilizeze în activitatea desfășurată. Stabilirea unei proceduri în realizarea activității de raportare/divulgare publică a informațiilor care intră în sfera de aplicare a legii, precum și delimitarea în funcție de criterii obiective a unor etape aferente acestei activități nu aduc atingere protecției juridice a avertizorului de integritate”, explică CCR.

Totodată, Curtea a statuat că noua reglementare, stabilind măsuri de protecție, sprijin și reparatorii în beneficiul avertizorului de integritate, consacră un standard adecvat de protecție juridică al acestuia.

Context

USR a atacat luni, 4 iulie, Legea avertizorilor de integritate la Curtea Constituțională a României (CCR). Formațiunea de opoziție susținea că, în forma adoptată de Parlament, Legea slăbește protecția persoanelor care vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice.

USR acuza că Legea avertizorilor de integritate contravine Directivei UE care avea scopul de a o transpune în legislația națională.

„Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislația internă să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecția oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli”, susținea USR.

În plus, în sesizarea depusă la CCR, USR mai arăta că, potrivit Legii, „nu pot face obiectul avertizărilor în interes public încălcări ale normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale (…) și, în mod special, care privesc armament, muniție și material de război”.

„Neconstituționalitatea textului derivă din faptul că, este imposibil astfel pentru un avertizor să cunoască care sunt interesele pe care statul le consideră, la un moment dat, esențiale pentru securitatea națională sau cele privind dotarea de război. Un astfel de exemplu îl constituie achiziționarea de fier vechi pe post de tehnică militară.

Având în față textul de lege votat, este imposibil de stabilit dacă se încadrează sau nu, la un moment dat, în noțiunea de chestiune esențială pentru securitatea națională, care nu va putea fi dezvăluită de un avertizor”, se mai arăta în sesizarea depusă de USR.

Teoria „dreptului câștigat”, întrucât a fost diminuată protecția oferită de stat avertizorilor de integritate, și principiul bicameralismului sunt două alte elemente sesizate de USR la CCR.

„Printre modificările semnificative aduse de deputații Coaliției sărăciei se numără eliminarea raportărilor anonime, scăderea până la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor și impunerea unui termen minim între momentul raportării și divulgarea publică”, potrivit comunicatului citat.

Amintim că procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a avertizat joi, 30 iunie, că modificările aduse Legii avertizorilor vor avea un impact negativ asupra depistării fraudelor din fonduri europene și va descuraja potențialii avertizori din România să scoată în evidență faptele de corupție.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI: Laura Codruța Kovesi a criticat modificările aduse Legii pentru protecția avertizorilor: Va deteriora sistemul existent / Procurorul-șef al EPPO ia în calcul sesizarea Comisiei Europene

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW