Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CCR dezbate conflictul între CSM şi fostul ministru al Justiției, Ana Birchall

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 27 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, conflictului juridic dintre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, ca parte a autorităţii executive, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în oridnea de zi a CCR.

Context

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunțat, pe 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituțională, acuzând un conflict juridic cu ministrul Justiției, pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală și al doilea pentru acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa de garant al independenței justiției.

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a declarat că va reacționa legal și constituțional vis-a-vis de sesizarea Liei Savonea, susținând că în calitatea sa de ministru al Justiției nu a făcut altceva decât să respecte legea.

Președintele CSM, Lia Savonea, a trimis recent o scrisoare către CCR în care susține că schimbarea din funcție a Anei Birchall  „face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională intervenit între ministrul justiției, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM”. Mai multe detalii AICI.

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *