Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Câți români vor fi testați pentru coronavirus în cadrul campaniei Ministerului Sănătății

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 mai 2020 Etichete: ,

Aproape 30.000 de români vor fi testați pentru coronavirus în cadrul campaniei pe care Ministerul Sănătății vrea să o deruleze după 1 iunie.

Potrivit președintelui Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, metodologia este recomandată de experții de la OMS.

„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, a declarat Alexandru Rafila, șeful Societății de Microbiologie, la „Marius Tucă Show”.

Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății colaborează pentru testarea în masă a cetățenilor României.

Testarea la nivel național ar urma să se facă după data de 1 iunie. Numărul de teste efectuate va fi stabilit în funcție de situația epidemilogică de la acel moment.

“Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Naționalt pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în conteztul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Europa FM.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *