Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prin modificarea Codului Admiministrativ, Guvernul face concesii liderilor UDMR

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 4 iulie 2019 Etichete: , ,

La doar o săptămână după adoptare, Guvernul a modificat din nou Codul Administrativ.  Decizia a fost luată în urma întâlnirii avute de premierul Viorica Dăncilă cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. Liderii UDMR au fost nemulțumiți de forma finală a ordonanței, diferită de ceea ce s-a discutat în Parlament. 

Potrivit lui Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, dacă ordonanța s-ar fi aplicat în forma ieșită de la Guvern, indicatoarele multilingve ar fi dispărut. El este de părere că „Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere largă și transparentă de Parlament”.

Scopul Guvernului ar fi fost de a „elimina drepturile câștigate de minorități”, susține senatorul Cseke Attila.

Liderii UDMR mai sunt nemulțumiți și pentru că legea din 2006, aflată în vigoare, a fost modificată. Potrivit legii, limba minorităților naționale poate fi folosită în acele unități administrativ teritoriale unde cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor.

”O țară model în ceea ce privește drepturile minorităților nu ar adopta aceste modificări”, a subliniat senatorul UDMR Cseke Attila.

Guvernul face concesii privind Codul Administrativ

Prin OUG de modificare a Codului Administrativ, s-a stabilit ca limba maternă să se poată folosi unde cetățenii populația minoritară este mai mare de 20%. Astfel, s-a eliminat prevederea care obliga la afișarea și în limba minorităților a denumirilor de parcuri, străzi sau piețe, în zonele unde populația minoritară este mai mare de 20%.

Surse politice susțin că nu se renunță la pragul de 20%, însă guvernul ar urma să facă o concesie : unde populația minoritară e sub acest procent, decizia folosirii limbii materne poate fi luată de Consiliul local.

„O altă reglementare inițiată de UDMR și corectată în Ordonanță prevede ca, acolo, unde ponderea unei minorități naționale nu depășește pragul de 20 la sută, Consiliul Local poate decide în favoarea aplicării drepturilor lingvistice”, a precizat Cseke Attila, liderul UDMR din Senat.

„De 18 ani se află în vigoare o lege conform căreia, în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20 la sută, se va amplasa la intrarea în localitate indicatorul cu numele localității și în limba minorității sau a minorităților respective. În Transilvania obiceiul este de a inscripționa denumirea localităților în trei sau chiar mai multe limbi. În Zalău sau Baia Mare, de exemplu, indicatorul este în limba română, maghiară și germană, în Timișoara numele municipiului este scris și în limba sârbă, iar în Cluj, pe lângă cele trei limbi mai apare și inscripția în latină”, a spus liderul senatorilor UDMR.

Versiunea Opoziției prevedea indicatoare bilingve, ceea ce ar fi însemnat înlăturarea indicatoarelor multilingve din localități din Satu Mare precum Cămin, Foieni, Petrești și Urziceni.

„Aplicarea articolului OUG care prevede indicatoare bilingve ar fi avut ca rezultat înlăturarea inscripției în limba germană sau maghiară, însemnând pierderea unui drept câștigat al minorităților. UDMR a semnalat Guvernului această problemă, iar prevederea a fost corectată conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului”, a mai spus Attila.

Context

Guvernul a dezbătut, miercuri, adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Administrativ, ca urmare a unei întâlniri dintre Viorica Dăncilă și Kelemen Hunor, în care liderul UDMR s-a arătat nemulțumit de anumite prevederi.

”Am discutat și despre noul Cod Administrativ, în legătură cu care am subliniat că, în opinia noastră, versiunea votată de Parlament este mai bună din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritățile naționale. Am cerut premierului ca în cursul saptămânii să revină asupra acestui aspect”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook după întâlnirea cu premierul.

OUG pe Codul Administrativ va intra în vigoare după publicarea în MO. Urmează ca, după ce legiuitorii UDMR consultă textul, actul normativ să ajungă pe agenda Parlamentului pentru aprobare. Din acest punct UDMR va depune, din nou, amendamentele formulate inițial la acest proiect de lege.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *