Câți ani de închisoare riscă cei care răspândesc coronavirusul / Cum a îmbolnăvit fostul adjunct al Poliției Capitalei jumătate din pacienții din București
În prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 79 de cazuri de infectare cu virusul Covid-17. Dintre acestea, 28 de au fost înregistrate în Capitală. O mare parte dintre cazurile din București sunt rezultatul inconștienței fostului șef adjunct al Poliției Capitalei, care a ascuns faptul că a călătorit într-o zonă roșie. Medicii de la Spitalul MAI au aflat abia pe 9 martie că pacientul este purtător de Covid-19. Gestul său a afectat și funcționarea mai multor instituții publice, inclusiv Spitalul Gerota care, în prezent, se află în carantină.
Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar în care este acuzat de zădărnicire a combaterii bolilor. Cauza a fost preluată, pe 12 martie, de Parchetul General, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
Potrivit procurorilor, persoana investigată „nu a anunțat autoritățile că a efectuat deplasări în afara țării și cu privire la destinația avută. Întrucât nu a luat măsuri de autoizolare la domiciliu și a intrat în contact cu mai multe persoane, unele dintre acestea au fost la rândul lor infectate cu acest virus”.
Pacientul „17” riscă închisoare de la șase luni la doi ani
Dacă bărbatul va fi găsit vinovat de magistrați, acesta riscă închisoare de la șase luni la doi ani, sau o amendă usturătoare, potrivit art. 352 din Codul Penal.
Pentru că a ascuns faptul că a călătorit în Israel, pacientul „nr. 17” și-a îmbolnăvit familia și a afectat funcționarea mai multor instituții din București.
Fiul fostului adjunct al Poliției Capitalei, ofițer SRI, confirmat cu coronavirus
Fiul lui lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații. Pentru că nu știa că este infectat, bărbatul a continuat să meargă la muncă. După ce a fost depistat pozitiv, SRI a anunțat declanșarea unei anchete epidemiologice.
”În data de 10 martie 2020, un ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Direcția de Sănătate Publică București, împreună cu Direcția Medicală din SRI, au desfășurat o anchetă epidemiologică pentru identificarea și izolarea tuturor persoanelor cu care acesta a intrat în contact. În prezent, situația este sub control și au fost luate deja toate măsurile prevăzute în astfel de cazuri”, a spus SRI în comunicatul oficial.
Nora bărbatului, în vârstă de 30 de ani, însărcinată, este angajată în cadrul Direcției Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului București. Tot în cadrul PMB, la Evidența Populației, lucrează și o femeie care ar fi călătorit împreună cu ofițerul în rezervă. Femeia a recunoscut abia miercuri, 11 martie, că a fost în Israel, iar ca urmare, 70 de angajați ai Primăriei care lucrează la Evidența Populației au intrat în izolare la domiciliu, iar biroul Relații cu Publicul și-a suspendat activitatea.
„Toate cele 70 de persoane angajate la birourile de evidenţă a populaţiei au intrat de azi-dimineaţă (miercuri – n.r.) în izolare la domiciliu. Li se vor face testele necesare şi procedăm deja la dezinfecţia tuturor birourilor, holurilor, toaletelor, intrărilor din zona de Evidenţă a Populaţiei”, a spus Gabriela Firea.
De asemenea, soția bărbatului a fost, și ea, confirmată cu coronavirus. Aceasta este angajată a policlinicii Ministerului de Interne, acolo unde pacientul a stat internat timp de trei zile fără ca doctorii să știe că este purtător de Covid-19.
Totodată, s-a stabilit declanșarea unei anchete epidemiologice și la Amenajarea Domeniului Public, Sector 4, unde bărbatul de 60 de ani lucra. Acesta a participat la un eveniment, pe 2 martie, în care a împărțit mărțișoare și a luat contact cu aproximativ 120 de persoane.
Spitalul Gerota, în carantină
Pe 5 martie 2020, bărbatul de 60 de ani a fost internat la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota (Spitalul MAI) cu simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Deși nu a spus nimic de zona din care vine, ci s-a prezentat la spital pentru alte afecțiuni, medicii au solicitat efectuarea unor teste serologice specifice pentru depistarea etiologiei infecțioase, inclusiv testul pentru Covid- 19. Probele au fost trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, în jurul orei 14.30. La ora 19:42, rezultatul a ieșit pozitiv.
Potrivit reprezentanților MAI, în prezent, spitalul se află în carantină, iar managerul și un medic din cadrul unității sanitare au fost diagnosticați cu coronavirus.
Cazul pacientului „17” nu este singular
Cazul ofițerului în rezervă MAI care a mințit și a răspândit coronavirusul nu este singular. O femeie din Timișoara în vârstă de 26 de ani a îmbolnăvit nouă persoane după ce a plecat de acasă deși se afla în regim de izolare. Pacienta infectată se întorsese din Italia, a fost plasată în izolare, însă aceasta a părăsit domiciliul și s-a dus la spitalul din municipiului Petroșani, unde a fost internată într-un salon izolat al unității medicale.
Femeia a fost amendată pe șase martie cu 10.000 de lei de către DSP Hunedoara pentru că nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu. Pe nouă martie, DSP Hunedoara a fost anunțată că femeia are febră, iar testele efectuate au arătat că este infectată cu coronavirus.
În urma acestui incident, a fost declanșată o anchetă epidemiologică la Spitalul de Urgență din Petroșani și au fost recoltate probe de la 42 de persoane care au intrat în contact cu pacienta. În prezent, circa nouă persoane sunt infectate din cauza iresponsabilității femeii de 26 de ani.
Ca și în cazul de mai sus, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal „in rem” în cazul femeii. Dacă se va stabili că femeia este vinovată, aceasta riscă închisoare de la șase luni la doi ani sau o amendă, potrivit art. 352 din Codul Penal. Dacă se va decide că fapta prevăzută este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la șase luni sau amenda.
Senator PNL, depistat cu virusul Covid-19
Procurorii de la Parchetul General au început verificări în ceea ce îl privește și pe senatorul Vergil Chițac, potrivit unor surse judiciare, după ce, vineri, liberalul a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Fiindcă parlamentarul român s-a aflat în apropierea mai multor politicieni, DSP a demarat o anchetă epidemiologică pentru a afla dacă mai sunt persoane infectate.
Până la această oră, nu au mai fost confirmate alte cazuri de infectare cu coronavirus în Parlament.
Comentarii