Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Reacția Patriarhiei Române, după ce DNA a început urmărirea penală față de ÎPS Teodosie: Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 5 decembrie 2023

Patriarhia Română cere aflarea adevărului în cazul Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu, pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție pentru cumpărare de influență.  

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

DNA a început urmărirea penală față de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, și de consilierul economic al instituției, Ilie Petre, după ce Recorder a publicat un documentar filmat cu camera ascunsă în care arhiepiscopul Teodosie acceptă plata unui comision de 160.000 lei către un pretins om de afaceri pentru ca acesta să intervină la Secretariatul de Stat pentru Culte în vederea aprobării unei finanțări de 800.000 lei.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, au transmis procurorii DNA. 

Potrivit imaginilor publicate de Recorder, Teodosie acceptă oferta unui fost preot, care juca rolul unui om de afaceri, și îl pune pe acesta în legătură cu consilierul său pentru stabilirea tuturor detaliilor, inclusiv cu privire la plata „comisionului”, în valoare de 20% din finanțarea care urma să fie obținută de la stat. „E mană cerească pentru noi”, a fost replica lui Teodosie la auzul afacerii propuse de către colaboratorul Recorder.

În imaginile surprinse într-o altă zi, arhiepiscopul Tomisului apare alături de consilierul său și pretinsul om de afaceri punând la punct toate detaliile afaceri. În urma acestor discuții, Arhiepiscopia Tomisului a trimis la Secretariatul de Stat pentru Culte o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, pe care însă a retras-o la scurt timp după ce jurnaliștii Recorder s-au interesant despre aceasta.

Investigația Recorder poate fi vizionată aici

Sursa foto: Inquam Photos / Diana Oros

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW