Cătălin Hideg: Nu am plecat din țară pentru că am vândut măști, ci am plecat la muncă/ Nu am avut motiv să fug, nu am fost chemat nicăieri să dau declarație legat de acest contract care s-a derulat legal
Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care controlează afacerea prin care o firmă de distribuție de băuturi alcoolice și mâncare a furnizat statului român 1,7 milioane de măști de protecție și acuzat că le-a vândut la suprapreț pentru Guvernul României, susține că nu ar fi avut motiv să fugă din țară din cauza acestei anchete, fiindcă până acum nu a fost chemat nicăieri să dea declarații legate de contractul respectiv, pe care îl descrie ca fiind „legal”.
„ Nu am plecat din ţara pentru ca am vandut masti, ci pentru ca am fost contractat de o companie foarte importantă din zona Emiratelor Arabe. Este vorba de OAE unde am fost rugat sa contruim fabrica de la zero pentru producerea mediilor de transport viral pentru colectarea covid.
Nu am crezut vreodată că dacă compania mea si a companiilor din grupul meu participa la licitatii firesti, în condiţiile în care am avut si concurenta la licitatie, eu aveam vreun motiv sa fug din țară, cum se speculeaza, pentru ca pana in acest moment nu am niciun fel de mandat, nu am fost chemat nicaieri să dau declaraţie legat de acest contract care este legal, care s-a derulat legal, am respectat termenele de livrare si am livrat marfa de calitate din Turcia. Nu e vorba de mastile pentru zugravi, le confundati cu cele de la UNIFARM.
Sunt măştile ffp 2 si ffp 3 pe care ONAC le-a licitat de mai multe ori in perioada complicata, nu erau materiale in toata luema. Toti erau la portile Chinei si ii rugau sa le livreze, tot ce era nevoie pt acel moment. Acele masti sunt cele tip botnita care se folosesc de catre cei care merg in zonele speciale, unde este focar foarte mare de infectie cu covid, cei de pe salvari, SMURD, cei de la ATI, care stau langa bolnavii aceia grav afectati, nu le mai confundati cu cele cu 3 pliuri, nu e masca de 2 lei”, a declarat Hideg într-un interviu pentru România TV.
Cât despre acuzațiile că a adus măștile de protecție la un preț „imoral” de mare, omul de afaceri spune:
„De ce este imoral?Este neadevărat. Am tot spus in toate intervenţiile din presa, si am explicat ca am participat la o licitatie unde preturile au fost stabilite de un organism al statului roman, in speta ONAC, oficiul national. Ei au facut o estimare si au constatat ca mastile acestea sunt greu de procurat si nu gaseau absolut niciun furnizor. Initial au vrut sa ia din surse unice de la fabrici , dar din pacate nu au reusit sa aduca nicio masca 3-4 saptamani si cum va imaginati ca la primele 2 achizitii de pe SEAP a fost licitatie internatională, la doua licitatii nu a venit nimeni, la a treia am participat noi cu o firma concurenta care a venit cu preturi mai mari”.
Întrebat, încă o dată, dacă a fost tentat să revină în țară din cauza problemelor de natură penală ale partenerei sale, Hideg a răspuns:
„Este intrebare obsesiva, nu sunt fugit. Am venit la munca, contractul este public ca este la politie, la DNA, am dosare intregi, am facut contract de 8 milioane de euro cu firma care a platit fabrica. Nu pot sa plec, pana la urma veneam acasa daca era nevoie. (…) Am stat de vorbă cu rudele cu fratele, matusa, cu copiii. Ce puteam sa fac sa o scot din arest? chiar daca veneam in Romania, veniti dumneavoastră daca puteti aici sau sa spuneti care a fost ultimul avion care a plecat de aici spre România. Nu exista, unde suntem noi in Abu Dhabi nu au zburat catre Romania deloc, de cand am venit aici aceasta tara este in carantina, oricine intra trebuie sa stea in carantina 2 saptămâni, oricine pleacă sta 2 sapt in izolare in Romania”, a mai spus Hideg.
Context
Dosarul penal pentru achiziția de măști evaluate la suprapreț făcută de Guvernul României de la o firmă din Giurgiu numită Romwine&Coffee a ajuns pe masa procurorilor DNA. Procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar București s-a autosesizat în cazul acestei achiziții, conform surselor mainnews.ro. Ulterior, nefiind implicați militari, dosarul a fost a declinat la DNA.
Măști cumpărate prin firmă paravan. Cine se află în spatele achizițiilor
Conform Recorder, Guvernul României prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea de măşti de protecţie.
Contractul a fost încheiat cu firma Romwine&Cofee, înfiinţată în urmă cu un an, având ca obiect principal de activitate „comerţ cu produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe”. Compania își are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu). Proprietarul acesteia este o femeie care până recent a lucrat ca bucătăreasă.
În spatele firmei se află omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed Intenational, acesta precizând în cadrul unei emisiuni TV că a folosit firma Romwine&Cofee pentru achiziția măștilor.
„În ianuarie-februarie, compania noastră nu a putut să plătească TVA-ul, pentru prima dată în istoria noastră de 20 de ani. Și atunci, pentru că nu am putut să avem certificat fiscal, am folosit această companie din grupul nostru cu care am participat. Deoarece Sanimed era blocată pentru că nu și-a plătit facturile către stat, am participat cu Romwine&Cofee. Am făcut eforturi foarte mari pentru livrarea acestor măști, am mers special în Turcia”, a declarat patronul Sanimed, pentru B1TV, conform Recorder.
Prin semnarea acestui contract ar trebui să fie livrate 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3.
Prețul pe o mască este de 26 de lei, respectiv 38 de lei. Asta în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici, respectiv 8 lei pe bucată.
Ancheta la Oficiul Național de Achiziții Centralizate
Premierul Ludovic Orban a dispus Corpului de Control al Ministerului de Finanțe demararea unei anchete care vizează contractul semnat cu o firmă din Giurgiu pentru achiziția la un preţ posibil supraevaluat a unor măști sanitare. Conform prim-ministrului, contractul va fi reziliat dacă se dovedește că nu a fost derulat în condiții legale.
”A apărut un material că în procedura de achiziţie derulată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC) s-a semnat un contract cadru cu o firmă din judeţul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control la ONAC. Aştept rezultatele acestui anchete”, a declarat Orban.
Contractul va fi reziliat dacă se dovedește că nu a a fost derulat în condiții legale, spune premierul.
“Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a precizat premierul.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/catalin-hideg-nu-am-plecat-din-tara-pentru-ca-am-vandut-masti/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: mainnews.ro/catalin-hideg-nu-am-plecat-din-tara-pentru-ca-am-vandut-masti/ […]