Saturday, October 1, 2022
Jurnalism corect


SURSE Persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poarte masca de protecție la locul de muncă, în spații în care își desfășoară activitatea cel mult 5 persoane / Ce alte măsuri de relaxare sunt discutate de CNSU

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 mai 2021

UPDATE Informațiile menționate în acest articol au fost confirmate de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de joi. Mai multe detalii, aici.

Știrea inițială

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar putea să nu mai fie obligate să poarte masca de protecție la locul de muncă, începând cu 1 iunie, în spațiile închise unde își desfășoară activitatea cel mult 5 persoane, potrivit unor surse Main News. Evenimentele în aer liber ar putea fi reluate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, dacă incidența localității este mai mică sau egală cu 3.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență discută, în acest moment, mai multe măsuri de relaxare ce ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie.

Evenimentele publice și private, reluate

Potrivit unui document obținut de Main News, autoritățile iau în calcul să permită reluarea evenimentelor în spații deschise, cu participarea a maximum 1.000 de persoane, în localitățile în care rata incidenței este mai mică sau egală cu 3.

În schimb, participarea la aceste activități în aer liber va fi permisă pentru doar persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19, care prezintă un test negativ RT-PCR făcut în ultimele 72 de ore, un test negativ antigen făcut în ultimele 24 de ore sau pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19.

Dacă organizatorul poate dovedi că toți participanții au fost vaccinați împotriva COVID-19, la eveniment pot participa până la 5.000 de persoane. Masca de protecție și distanțarea socială rămân obligatorii.

Pentru evenimentele în spații închise, va fi permisă participarea publicului la 70% din capacitate.

Evenimentele private vor putea fi reluate cu participarea a cel mult 70 de persoane în spații închise sau cel mult 50 de persoane în spații deschise, dacă incidența localității este mai mică sau egală cu 3/1.000 locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

La fel ca în cazul evenimentelor publice, dacă organizatorul dovedește că toți participanții sunt vaccinați împotriva COVID-19, limita numărului de persoane poate fi mai mare.

Ce alte măsuri sunt luate în calcul

– Numărul persoanelor care nu aparțin aceleași familii și care pot circula în grupuri pietonale a crescut de la 6 la 8 persoane.

– Conferințele în spații închise vor putea fi organizate cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidența localității nu trece de 3 cazuri la mia de locuitori.

– Operatorii economici care gestionează locurile de joacă în spații închise își vor putea relua activitatea, la 50% din capacitate, cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva COVID-19, testării negative sau a trecerii prin boală.

– Participarea spectatorilor la evenimentele sportive din spații închise sau deschise va fi permisă la 25% din capacitate, dacă incidența localității e mai mică sau egală cu 3. De asemenea, participarea la aceste activități în aer liber va fi permisă pentru doar persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19, care prezintă un test negativ RT-PCR făcut în ultimele 72 de ore, un test negativ antigen făcut în ultimele 24 de ore sau pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19.

– Sălile de sport/fitness vor putea activa la 70% din capacitate, dacă localitatea are o incidență mai mică sau egală cu 3, sau la 50% din capacitate, dacă localitatea are o incidență cuprinsă între 3 și 4.

– Piscinele din spații închise vor fi redeschise publicului, cu participarea la 70% din capacitate, dacă incidența cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 locuitori.

– Restaurantele care își desfășoară activitatea în spații închise vor putea fi ocupate la 70% din capacitate și vor putea fi deschise în intervalul 5-24, dacă incidența cazurilor este mai mică 3/1.000 de locuitori.

– Gradul de ocupare a spațiilor de cazare de pe litoral ar putea fi crescut la 85%.

– Barurile, cluburile și discotecile vor putea fi deschise în intervalul 5-24, la 50% din capacitate, dacă incidența cazurilor e mai mică de 3/1.000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate. În cazul sălilor de jocuri de noroc, acestea pot fi ocupate la 70% din capacitate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW