Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul muncii a prezentat măsurile pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind „pensiile speciale”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2022 Etichete: , ,

Modul în care vor fi calculate „pensiile speciale” va fi modificat. Ministrul muncii, Marius Budăi, a prezentat luni, 24 octombrie, unele dintre recomandările de măsuri cuprinse într-un raport al Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului privind reforma acestor venituri, asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Autoritățile de la București trebuie să modifice până la finele acestui an modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse absolut toate veniturile care nu au la bază principiul contributivității, în sensul îmbunătățirii sustenabilității acestor sisteme. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea bloca viitoarele finanțări prevăzute României în PNRR.

Împăcăm și capra și varza

După eșecul în a-i convinge pe reprezentanții Comisiei Europene că pensiile militarilor și polițiștilor nu sunt speciale, PSD și PNL caută în aceste zile soluții pentru îndeplinirea jalonului fără a-și atrage oprobiul acestor categorii, extrem de importante din punct de vedere electoral.

Pe baza contractului de asistență, Ministerul Muncii a primit din partea Băncii Mondiale un raport care conține măsurile necesare pentru îndeplinirea cerinței. Fără a intra în prea multe detalii, ministrul de resort, Marius Budăi, a susținut că, potrivit documentului, „pensiile speciale” trebuie să aibă o bază de contributivitate, ceea ce se întâmplă și în prezent, să nu depășească nivelul salariului, iar beneficiarii să aibă un stagiu minim de cotizare.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul”, a afirmat Budăi.

Rămâne de văzut modul efectiv cum vor fi aplicate aceste recomandări ale Băncii Mondiale.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii