Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cât de eficientă este vaccinarea împotriva COVID-19. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 17 august 2021

Vaccinarea împotriva COVID-19 scade de 14 ori riscul de deces și de 10 ori riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2, sunt concluziile primului studiu din România ce urmărește eficiența serurilor, a anunțat marți, 17 august, coordonatorul Campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

„Menționez că vaccinarea cu schemă completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei de Covid 19, scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în secția de terapie intensivă și reduce de 10 ori riscul de infecție cu SARS COV 2, asta însemnând teste pozitive, indiferent de forma de gravitate a bolii”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, 17 august, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Guvern.

Studiul menționat de medicul militar a fost realizat între februarie-mai 2021, în timp ce România se confrunta cu cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus. Tulpina predominantă atunci în țară era cea britanică, adică Alpha.

„Inclusiv pentru tulpina Delta, eficiența se menține la valori de peste 90%, atunci când vorbim de prevenirea spitalizărilor, prevenirea formelor grave și prevenirea deceselor, ca atare nu ne așteptăm să observăm o scădere a eficienței față de aceste criterii”, a explicat Coordonatorul Campaniei de Vaccinare.

În timp ce Coordonatul Campaniei de vaccinare arată eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19, românii nu se înghesuie să se imunizeze în fața virusului SARS-CoV-2.

În România, din luna decembrie 2020, de la debutul Campaniei de vaccinare, puțin peste 5 milioane de cetățeni au fost vaccinați cu schema completă împotriva COVID-19, marcând un procent de 25,76% din total, ceea ce ne poziționează cu mult sub media din UE, adică 52,3%.

În schimb, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat marți, 17 august, cel mai mare număr de noi infectări din 20 mai încoace.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *