Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Cartea electronică de identitate, pilonul digitalizării în România. Ce vom putea face cu noul buletin

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 august 2021

Cartea electronică de identitate (CEI), ce va înlocui treptat actualul buletin, ar urma să fie folosită pentru facilitarea serviciilor de sănătate, accesarea digitală a diplomelor sau a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor de stare civilă în format electronic, a explicat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, Cătălin Giulescu.

Cărțile de identitate sunt mai mici(n.r. față de buletinul actual). Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată. Ne propunem ca pe acest card să poată fi introduse un număr limitat de informații”, a declarat Cătălin Giulescu, luni seară, la Digi24.

Cartea electronică de identitate va reprezenta, practic, cheia de acces la sistemele informatice ale administrației publice, astfel încât fiecare cetățean va putea solicita prestarea unor servicii și va putea semna anumite cereri sau declarații, a precizat chestorul.

Proiect-pilot derulat la Cluj-Napoca

Ministrul de Interne, Lucian Bode, alături de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au lansat luni, 2 august, proiectul pilot pentru emiterea Cărții Electronice de Identitate.

MAI a informat marți, 3 august, că aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noului tip de buletin în prima zi de la lansare, epuizând toate programările pentru următoarele 30 de zile.

Termenul de emitere / înmânare a CEI este cuprins între 15 și 20 de zile. Totuși, pentru prima etapă, având în vedere că după realizarea CEI, aceasta trebuie sa fie supusă unor teste complexe, pentru cererile preluate în intervalul 2-6 august, documentele vor fi eliberate în perioada 23-25 august”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.

Prima etapă a programului pilot ar urma să dureze aproximativ 5-6 luni și presupune emiterea primului document pe teritoriul României și introducerea treptată a cărților electronice de identitate pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și 0-14 ani din Cluj-Napoca.

În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică dedicată şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”, a explicat Lucian Bode.

A doua etapă ar urma să dureze între 4 și 5 luni și va presupune creșterea volumului de emitere a cărților electronice de identitate, pentru ca autoritățile să poată determina nevoile de producție, înainte de lansarea programului la nivel național, prognozată pentru luna decembrie a anului 2022.

În paralel, autoritățile vor pune la dispoziția cetățenilor care nu își doresc un buletin electronic și cartea de identitate simplă, ce va fi folosită doar pentru dovedirea identității, ca în prezent.

Noile documente ar urma să le înlocuiască, treptat, pe cele actuale, până în anul 2031, și vor putea fi solicitate pentru copii încă de la naștere, urmând să coste 14 euro.

Întrebările lansate de AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat în spațiul public mai multe întrebări referitoare la noua carte de identitate electronică.

Întrebări legitime cu privire la noile buletine: – De ce nu apare tricolorul? – De ce a fost înlocuit SEX cu GEN? – De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine? – Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, sunt întrebările puse de AUR, pe Facebook.

Sursă foto: MAI

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *