Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cum explică MAI controversa iscată de noile cărți electronice de identitate. Poziția Bisericii Ortodoxe

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 august 2021

Noua carte electronică de identitate, prezentată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la începutul săptămânii, a fost ținta dezbaterilor în spațiul public, din cauza apariției unui termen contestat de partidul AUR, mai mulți liberali, dar și de Biserica Ortodoxă Română (BOR). 

Marți, 3 august, la o zi după ce ministrul Lucian Bode anunța demararea unui proiect pilot la Cluj-Napoca, prin intermediul căruia vor fi testate noile cărți electronice de identitate pentru a putea fi implementate, ulterior, la nivel național, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) lansa câteva „întrebări legitime” cu privire la noile buletine.

– De ce nu apare tricolorul? – De ce a fost înlocuit SEX cu GEN? – De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine? – Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, sunt întrebările lansate de partidul parlamentar AUR, pe pagina de Facebook.

Mesajul AUR a fost preluat ulterior și de liderul PNL Sector 4, Pavel Popescu, unul dintre susținătorii premierului Florin Cîțu la Congresul din 25 septembrie, acesta fiind sigur că autoritățile vor repara „grava eroare”.

Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, scria Pavel Popescu, pe Facebook, pe 3 august.

Miercuri seară, 4 august, un alt liberal, Daniel Gheorghe, a criticat apariția cuvântului „gen” pe cartea electronică de identitate, catalogând-o drept „abordare ideologică inadmisibilă”.

Ideologia de gen nu are ce căuta pe actele de identitate ale Românilor, Români definiți prin tricolorul roșu, galben și albastru, simbolul ancestral și definitoriu al identității românești, iar nu prin vreunul din cele peste o sută de „genuri” pe care noii revoluționari totalitari ai postmodernitatii încearcă a le impune prin orice mijloace drept norma socială unei umanități tot mai agresate de aberații ideologice bizare”, a fost reacția liberalului Daniel Gheorghe, afirmând că instituțiile statului sunt obligate prin Constituție să respecte identitatea națională, reprezentată de însemnele tricolorului românesc.

Explicațiile MAI

Miercuri, 3 august, Cătălin Giulescu, chestorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a explicat că noua carte electronică de identitate a fost elaborată în baza unei Hotărâri de Guvern pusă în dezbatere publică încă din anul 2020 și că ține cont de regulile impuse la nivelul Uniunii Europene.

Acest regulament stabilește niște condiții esențiale. În primul rând, niște elemente de identificare vizuală stabilite de Uniune, respectiv steagul UE pentru acest document cu care cetățenii își pot exercita dreptul la liberă circulație(…)Pentru identificarea națională am păstrat stema națională. Pe documentul de identitate simplu observați steagul României și stema națională”, a explicat chestorul Cătălin Giulescu, potrivit Digi24.

Acesta a precizat că Hotărârea de Guvern prevede explicit că documentele electronice vor conține termenul „gen”, dar a afirmat că există doar două opțiuni posibile: feminin și masculin.

Vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii şi este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie «sex»”, a mai spus chestorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Chestorul mai arată că este dificil din punct de vedere tehnic, cu aparatura de care dispune MAI în acest moment, ca autoritățile să afișeze steagul României pe document, ținând cont de normele de producție a unei cărți electronice de identitate.

Cum sunt cei doi termeni definiți în Lege

Potrivit Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, termenul „sex” este definit drept „ansamblul trăsăturilor biologice și fiziologice prin care se definesc femeile și bărbații”, în timp ce termenul „gen” este definit ca fiind „ansamblul format din rolurile, comportamentele, trăsăturile și activitățile pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și, respectiv, pentru bărbați”.

Poziția Bisericii Ortodoxe

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), consideră că reacțiile de nedumerire, reticență sau revoltă provocate de apariția termenului „gen” în noile buletine ar fi „deplin justificate”.

Noțiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, este reacția BOR.

Referitor la celelalte reacții negative la adresa noilor cărți de identitate, BOR arată că ar fi provocate de „temeri excesive și nejustificate din punct de vedere religios”, întrucât ar fi vorba de o problemă administrativă, menționând că autoritățile pun la dispoziție două tipuri de buletine, cel electronic și cel fără cip.

Nu este vorba despre „Cartea vieții”, ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă(…)Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor”, a precizat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al BOR mai citează o Hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2009, afirmând că rămâne un reper de discernământ și luciditate pentru creștinii ortodocși.

Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, este Hotărârea Sfântului Sinod nr. 638/2009.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *