Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Care sunt cauzele exploziei prețurilor. Măsurile propuse de oficiali, analizate de profesorul Cristian Păun – INTERVIU

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 29 martie 2022

Prețurile la mai toate produsele au crescut semnificativ în ultimul an, ceea ce a diminuat puterea de cumpărare a cetățenilor, cei mai grav afectați fiind, evident, cei cu venituri reduse. Pentru a rezolva o parte din această problemă, Guvernul vrea să adopte un pachet mai amplu de măsuri, printre care s-ar regăsi și acordarea anumitor vouchere pentru produse și alimente de bază, dar și subvenționarea tarifelor la carburanți pentru transportatori. 

Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice, a explicat că astfel de măsuri pot fi utile pe termen scurt, însă pe termen lung soluția pentru temperarea inflației rămâne creșterea producției de bunuri și servicii. În același timp, profesorul a avertizat că, deși deciziile Băncii Naționale de creștere a ratei dobânzii de politică monetară vor avea efect benefic asupra inflației, acestea vor afecta investițiile și producția.

Redăm interviul acordat de profesorul Cristian Păun

MN: Care sunt cauzele creșterilor de prețuri din ultima perioadă?

CP: În pandemie s-a eliberat foarte multă masă monetară pentru a putea finanța cheltuielile medicale. O altă cauză a fost că oamenii au acumulat economii pe care acum le transferă către consum. Războiul și panica îi determină pe oameni să consume panicard și să își facă stocuri inutile. În România este și o cauză legată de ofertă. Cererea este în creștere, în timp ce oferta gâfâie. Nu prelucrează foarte mult, nu adăugă valoare mare ca să vină în întâmpinarea acestui consum.

MN: Cum ar putea fi temperate aceste scumpiri? 

CP: Semnalele s-au dat dinspre politicile monetare. Au crescut dobânzile, care trebuie să includă și rata inflației. Odată cu această creștere o parte a consumului, în special cea pe credit, începe să se tempereze semnificativ pentru că devine costisitor să cumperi pe credit. Din păcate acest semnal are dublu tăiș pentru lovește în investiții și producție. Un alt răspuns va fi legat de faptul că guvernele, chiar și cel din România, nu se grăbesc să ajusteze salariile la nivelul dinamicii acestor prețuri, ceea ce înseamnă că vom suporta o bună parte din aceste creșteri.

Oamenii vor începe să își ajusteze consumul, în sensul că vor consuma mai puțin, dar și lucruri de mai slabă calitate. Vor renunța la acele lucruri inutile, cum ar fi renovarea unei case, cumpărarea unui autoturism sau o excursie mai scumpă.

MN: Dar pe termen lung?

CP: Pe termen lung doar prin producție și investii poate fi temperată inflația. Statul trebuie la rândul lui să facă economii, nu doar populația. Din păcate, statul funcționează pe deficit excesiv, pe datorie publică, pe viitorul generațiilor care acum apar. Resursele trebuie alocate în zonale unde efectul de antrenare este mare, adică investițiile în infrastructură.

MN: Coaliția de guvernare discută despre acordarea unor vouchere persoanelor cu venituri reduse. Care ar fi efectele macroeconomice ale unei asemenea măsuri?

CP: În primul rând va exista o presiune pe bugetul de stat pentru că acestea vor fi trecute la cheltuieli de asistență socială. Dintre toate măsurile, acest tip de intervenție poate fi destul de util. Spune poate fi pentru că depinde de calitatea instituțiilor publice. Noi aici avem mai probleme pentru că cei care fac evaluarea de multe ori închid ochii, sau alteori se dau direcționat, pe criterii discutabile. Putem folosi pe termen scurt aceste vouchere, dar să nu ratăm de pe radar ideea de ca acești oameni să primească o undiță și să învețe să pescuiască.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/care-sunt-cauzele-exploziei-preturilor-masurile-propuse-de-oficiali-analizate-de-profesorul-cristian-paun-interviu/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/care-sunt-cauzele-exploziei-preturilor-masurile-propuse-de-oficiali-analizate-de-profesorul-cristian-paun-interviu/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/care-sunt-cauzele-exploziei-preturilor-masurile-propuse-de-oficiali-analizate-de-profesorul-cristian-paun-interviu/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *