Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parchetul General, ultimele detalii despre ancheta deschisă în urma exploziei din Arad

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 mai 2022

Parchetul General a precizat marți, 24 mai, că urmărirea penală în cazul exploziei din Arad, în urma căreia un om de afaceri a murit, se desfășoară in rem, fără să existe persoane inculpate, la aproape un an de la incidentul catalogat de ministrul de Interne, Lucian Bode, drept „un caz unic în ultimii 30 de ani”.

Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Parchetului General.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat ultimele informații și rezultate în ceea ce privește ancheta demarată în urma exploziei ce a avut loc pe 29 mai 2021.

Concret, procurorii susțin că au stabilit traseul omului de afaceri în ziua în care mașina pe care o conducea a explodat în parcarea unui supermarket.

Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei”, potrivit Parchetului General.

Totodată, anchetatorii susțin că au investigat mai multe posibile conflicte pe care omul de afaceri le-ar fi avut cu cunoștințele sale.

În schimb, procurorii nu au confirmat informațiile din spațiul public, potrivit cărora Ioan Crișan ar fi fost membru al unei grupări de crimă organizată.

Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane”, susține sursa citată.

În total, au fost audiate peste 400 de persoane și au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe 35 de dispozitive.

Parchetul General a precizat că au fost finalizate mai multe examinări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice.

S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei”, notează procurorii.

În plus, procurorii au cerut date de interes de la toate statele afiliate rețelei Interpol, iar ancheta a beneficiat și de sprijinul Europol.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a vorbit, vineri, despre stadiul anchetei de la Arad.

„Evident că ne-am dori ca munca noastră și tot ceea ce am făcut în acest timp și am livrat către procurori să dea rezultate. Ne dorim să elucidăm acest caz unic în acești 30 de ani”, a spus Lucian Bode, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de premierul Nicolae Ciucă.

Pe 29 mai 2021, o mașină a explodat în parcarea unui supermarket din Arad. La volanul autoturismului se afla Ioan Crișan, un cunoscut om de afaceri pe plan local, fostul socru al deputatului PNL Sergiu Bîlcea.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 47643 additional Information to that Topic: mainnews.ro/care-este-stadiul-anchetei-de-la-arad-la-aproape-un-an-de-cand-masina-unui-om-de-afaceri-a-explodat-intr-o-parcare/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 93860 more Info on that Topic: mainnews.ro/care-este-stadiul-anchetei-de-la-arad-la-aproape-un-an-de-cand-masina-unui-om-de-afaceri-a-explodat-intr-o-parcare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *