Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Care este motivul pentru care Sorina Pintea a scăpat de arestul preventiv / Cum motivează Curtea de Apel decizia

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 7 mai 2020 Etichete: , ,

Judecătorii Curții de Apel din București au admis contestația Sorinei Pintea prin care solicită să scape de  arestul preventiv și au hotărât, pe șase martie, ca fostul ministru să fie plasat sub control judiciar timp de 60 de zile. Se pare că judecătorii au luat această decizie din motive medicale invocate de apărătorii Sorinei Pintea. 

„La dosarul cauzei sunt acte medicale din care rezultă că inculpata (..) prezintă diagnosticul de dermatomiozită idiopatică cu afectare pulmonară – pneumopatie interstiţială. Conform referatului întocmit de profesorul doctor (..) medic primar boli interne şi reumatologie, referat aflat la fila ..dosar instanţă de fond, inculpata (..) suferă de o boală autoimună rară care afectează muşchii, pielea şi plămânii. Afectarea pulmonară interstiţială în cadrul bolii de care suferă inculpata (..) reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, motiv pentru care trebuie urmărită atent. Or, în condiţiile în care inculpata (..) este grav bolnavă, măsura preventivă a arestului la domiciliu ar acutiza boala de care aceasta suferă. Mai mult, în raport cu dispoziţiile art. 223 alin.2 C.pr.pen. se constată că, privarea de libertate a inculpatei (..), faţă de diagnosticul pe care îl prezintă, nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, buna desfăşurare a procesului penal putând avea loc şi sub puterea măsurii preventive a controlului judiciar”, arată magistrații Curții de Apel București în motivarea deciziei prin care măsura arestului preventiv a fost schimbată cu cea a controlului judiciar.

Anterior, Sorina Pintea fusese trimisă în spatele gratiilor pentru 30 de zile în urma unei decizii a Tribunalului București.

Odată cu decretarea stării de urgență pe teritoriul României, ministerul Justiției a anunțat schimbarea regulilor pentru persoanele aflate sub control judiciar. Dacă în mod normal acestea erau obligate să meargă periodic la poliție, pe timpul stării de urgență oamenii legii s-au deplasat pentru a îi verifica pe cei în cauză la domiciliu. Măsura îl vizează inclusiv pe fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea.

Vezi și VIP-uri vizate de noile reguli pentru controlul judiciar, în contextul stării de urgență: fostul ministru Sorina Pintea și chirurgul Mircea Beuran, scutiți de vizitele la poliție

Acuzațiile DNA

Sorina Pintea este acuzată că ar fi primit, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, în legătură cu un contract la Spitalul Județean Baia Mare.

Potrivit procurorilor DNA, sumele reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziții publice pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de Spitalul Județean Baia Mare, cu o societate comercială.

De cealaltă parte, avocații Sorinei Pintea susțin că fostul ministru al Sănătății nu ar fi avut cunoștință despre suma de bani pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit-o în biroul său.

Doamna Sorina Pintea se află într-o luptă nedreaptă, întrucât este obligată să își apere întreaga carieră și probitate profesională dintr-o postură vulnerabilă, starea sa de sănătate fiind una precară, agravată pe fondul privării de libertate”, se arată într-o scrisoare trimisă de avocați.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW