Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cardul european de sănătate, necesar pentru o vacanță în străinătate. Cum se obține și ce servicii medicale acoperă

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 21 august 2023 Etichete: , , ,

În plin sezon turistic, sute de mii de români au ales să călătorească spre alte zone din Europa. Autoritățile române susțin că este necesar  cardul european de sănătate, care poate fi obținut de la casele de asigurări de sănătate teritoriale. 

Cardul european de sănătate este valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în Islanda, Norvegia și Elveția, menționează oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Practic, cardul  european de sănătate recunoaște posesorului calitatea de asigurat în toată Uniunea Europeană și în cele trei țări menționate mai sus.

Prestațiile medicale care sunt acoperite(n.r. gratuite) cu acest card includ tratamentele pentru bolilie cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

Cardul European de Sănătate nu acoperă următoarele cheltuieli:

– costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;

– nu acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical;

-nu garantează servicii gratuite, date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.

Recomandările Ministerului Afacerilor Externe pentru accesarea serviciilor medicale în străinătate

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe(MAE) precizează că, în cazul unei   îmbolnăviri  sau producerii unei  accident pe durata unei șederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate oferă  acces la îngrijirile medicale necesare. Totodată, MAE recomandă o asigurare  de călătorie suplimentară, valabilă în toate țările UE.

„Vă recomandăm să încheiați, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate țările și poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgențe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea / furtul / deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc”, subliniază MAE.

Sursă foto: CNAS 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW