Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Concluziile misiunii de evaluare Schengen în România și Bulgaria, prezentate miercuri de Comisia Europeană

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 octombrie 2022

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre vor prezenta miercuri, 26 octombrie, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru Schengen raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria, a declarat pentru Agerpres purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate internă Anitta Hipper.

„După vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experţii principali ai Comisiei şi ai statelor membre îşi vor prezenta raportul şi concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers şi să facă paşii necesari pentru ca aceste ţări să adere pe deplin la zona Schengen”, a declarat Anitta Hipper, într-un e-mail remis luni Agerpres.

La 11 ani distanță de când Comisia Europeană a concluzionat că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen, doar Țările de Jos pare să se mai aibă obiecții în această privință. Prezent în urmă cu două săptămâni în România, premierul Mark Rutte a transmis că nu se opune de principiu accederii celor două țări în spaţiul de liberă circulaţie.

Cu toate acestea, printr-o rezoluție votată pe 20 octombrie, Parlamentul Țărilor de Jos a solicitat guvernului Rutte să să nu aprobe aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și să efectueze „investigații suplimentare” la granițele celor două țări.

Corupția și problemele cu criminalitatea organizată într-o țară Schengen pot cauza probleme majore pentru funcționarea securității la frontiera țării respective și, prin urmare, prezintă riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întreg spațiul Schengen”, se arată în documentul adoptat de parlamentarii olandezi.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW