Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Capitala Afganistanului, în mâinile talibanilor. Președintele renunță la putere și fuge din țară | NATO: O soluție politică, urgentă

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 15 august 2021 Etichete: ,

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit capitala țării, în condițiile în care talibanii au avansat din ce în ce mai mult și au cucerit noi provincii ale țării, inclusiv Kabul și un oraș strategic din nord.

Ghani ar fi plecat din Afganistan înspre Tadjikistan, potrivit unei declarații făcute de un oficial afgan pentru Reuters.

Presa internațională scrie că un reprezentant al talibanilor a afirmat că este căutată locația președintelui.

Talibanii, mesaj pentru Occident

Un reprezentant al talibanilor a cerut ca angajații ambasadelor să nu plece.

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al acestora, vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continue activitatea. El susține că diplomaţii nu sunt în pericol, potrivit declarației făcute la BBC.

NATO:  O soluție politică, urgentă

Un reprezentant NATO susține că situația trebuie rezolvată printr-o soluție politică, aceasta fiind extrem de urgentă.

Susţinem eforturile Afganistanului pentru o soluţie de ordin politic în ceea ce privește conflictul, ceea ce este mai urgent decât oricând”, susține un reprezentant NATO citat de presa franceză.

Afganistanul, la un pas să fie cucerit de talibani

Rebelii talibani au preluat controlul în mai multe orașe din Afganistan, după retragerea trupelor NATO, context în care mai multe ambasade occidentale își evacuează personalul.

BBC explică, într-o analiză, cauzele care au permis ca teritorii mari din Afganistan să fie ocupate de talibani, deși, teroretic, armata afgană ar avea 300.000 de oameni, comparativ cu 200.000 de luptători, de cât ar dispune insurgenții.

Mai mult, notează jurnaliștii, armata afgană are, pe lângă arme, echipamente și surse de finanțate, precum și experiența obținută în urma antrenamentelor forțelor NATO în ultimii 20 de ani.

Centrul American de Combatere a Terorismului de la West Point a estimat numărul luptătorilor talibani la 200.000 de oameni, fiind calculat un nucleu de 60.000, cărora li se adaugă susținători.

În ceea ce privește sursa de finanțare, talibanii s-au bazat pe banii obţinuţi din trafic de droguri și pe sprijinul venit din Pakistan. Recent, au confiscate arme și echipamente de la armata afgana, notează BBC.

MAE îndeamnă românii să părăsească Afganistanul

Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă românii să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan, menționând că ” aceste evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste şi de confruntări armate”.

Activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în 2019, după un atentat care a avariat grav clădirea, reprezentarea României în relația cu Afganistantul fiind preluată de Ambasada României de la Islamabad. În acest context, MAE subliniază capacitatea limitată de intervenție a acestei misiuni în Afganistan.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Cum au ocupat talibanii mare parte din Afganistan, după retragerea forțelor NATO

Foto: Getty Images

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/capitala-afganistanului-in-mainile-talibanilor-presedintele-renunta-la-putere-si-fuge-din-tara-nato-o-solutie-politica-urgenta/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/capitala-afganistanului-in-mainile-talibanilor-presedintele-renunta-la-putere-si-fuge-din-tara-nato-o-solutie-politica-urgenta/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *