Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Candidații USR la CCR sunt judecătorul Cristi Danileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 aprilie 2022

USR a anunțat care sunt candidații pe care îi va susține pentru ocuparea funcției de judecător în cadrul Curții Constituționale a României (CCR) – judecătorul Cristi Danileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács. „România are nevoie de judecători proeuropeni și bine pregătiți profesional”, transmite formațiunea condusă interimar de Cătălin Drulă.

Potrivit sursei citate, cei doi sunt „profesioniști care și-au dovedit nu numai competențele de-a lungul timpului, cât mai ales moralitatea incontestabilă”.

„Nicio reformă profundă nu se va putea realiza în următorii ani cu o Curte Constituțională antireformistă și obtuză. Nici linia proeuropeană pe care și-a asumat-o cu ani în urmă România nu va putea fi păstrată cu o Curte cu viziune orientată, mai degrabă, către estul întunecat, decât către Uniunea Europeană și Occident.

Avem nevoie la CCR de judecători proeuropeni, bine pregătiți profesional, care nu sunt doar oameni de paie folosiți de politicieni. Noi propunem astfel de oameni. PNL și PSD se pare că merg, în continuare, pe varianta politrucilor sau a unor indivizi copy-paste, cu probleme grave de integritate”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, citat în comunicat.

USR a transmis și detalii despre cei doi pe care-i propune la CCR. Despre Danileț, USR amintește că a fost plagiat de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general. Despre Kovács, formațiunea evocă faptul că acesta a demisionat din UDMR, când partidul „sprijinea PSD și ALDE în asaltul asupra Justiției”.

„Cristi Danileț, judecătorul după care a plagiat Bogdan Licu (propunerea PSD pentru CCR), a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze și să timoreze justiția.
CCR are nevoie de un judecător precum Cristi Danileț, liber, independent și proeuropean, care să apere democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului și independența, așa cum Cristi Danileț a făcut-o până acum.

Avocatul Péter Eckstein-Kovács a dovedit, de fiecare dată, că principiile și moralitatea sunt incontestabile. A demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, când colegii lui n-au vrut să susțină Legea ANI, a renunțat la postul de consilier la Cotroceni, când fostul președinte a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană și și-a dat demisia din UDMR în semn de protest față de sprijinul pe care partidul lui îl dădea celor de la PSD și ALDE în asaltul asupra Justiției.

USR consideră că judecătorul Cristi Dănileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács sunt cei mai potriviți oameni pentru a pune bazele reformei CCR”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaților a lansat, luni, procedura de înlocuire a lui Valer Dorneanu, președintele CCR, din funcția de judecător al Curții. Alte două mandate, ale judecătorilor Daniel Morar și Mona Pivniceru, urmează să expire pe parcursul anului, iar desemnările vor fi făcute de președintele Klaus Iohannis și de Senat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW