Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Când vor putea românii să călătorească în SUA fără viză. Kathleen Kavalec: „Numărul de refuzuri scade”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 31 mai 2024 Etichete: , ,

Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, a dezvăluit când și în ce condiții vor putea românii să călătorească în SUA fără viză. Într-un interviu pentru Antena 3 CNN, oficialul american a declarat că se fac demersuri în acest sens, iar numărul de refuzuri privind acordarea vizelor a scăzut considerabil.

Întrebată despre momentul în care România ar putea fi inclusă în programul Visa Waiver, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, a răspuns că se fac deja progrese în acest sens.

„Cred că facem progrese în campania noastră care are ca scop încercarea de a aduce România în programul Visa Waiver. Au fost progrese în ceea ce priveşte acordurile care trebuie să fie semnate şi, de asemenea, am văzut că numărul de refuzuri scade. Rata de refuz este o chestiune-cheie în ceea ce priveşte calculele, dar nu e o chestiune politică, ci doar una legată de cifre, iar modul în care o putem rezolva este să avem mai multe cereri.

Deci românii ar trebui să ştie că ne pot ajuta în campania noastră, reînnoindu-şi viza, ceea ce pot face online, fără să fie nevoie să facă o programare şi să vină la ambasadă. Sper ca toţi aceia care au avut o viză în trecut, o vor reînnoi şi pot face asta online sau, dacă nu aţi avut niciodată viză pentru SUA, puteţi cere una, dar va trebui să veniţi pentru o întâlnire. Foarte mulţi români au venit pentru a-şi înnoi vizele. Recent a venit şi Gheorghe Hagi. Da, a fost o plăcere să-l cunosc şi, de asemenea, să aud despre marele meci din California, din 1994, atunci când România a învins Argentina. Meciul a fost în Los Angeles, un loc de suflet pentru mine.

Pe scurt, cred că facem progrese, dar nu există garanţii. Aşa cum am spus, este o chestiune de cifre, până la urmă. Sper să ajungem acolo, dar nu aş vrea să fac previziuni. O să vedem în ce stadiu vom fi la finalul acestui an. Eu aş vrea ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, dar vom vedea”, a spus Kathleen Ann Kavalec, pentru Antena 3 CNN.

Kathleen Kavalec a oferit clarificări în privința termenului de 1 ianuarie 2025, pe care atât oficiali români, cât și americani, l-au menționat anterior.

„Noi măsurăm an de an. O dată pe an, analizăm situaţia din acel an. Acea perioadă se încheie în octombrie, dar durează o vreme până ce analizăm datele, aşa că, până la finalul anului, ar trebui să ştim dacă am atins targetul sau nu. Eu sper să reuşim, pentru asta lucrăm şi de aceea avem nevoie de mai multe reînnoiri de vize, mai ales în aplicaţii. Deci, toţi cei care ne privesc şi vor să ne ajute să atingem această ţintă, vă rog, faceţi această cerere pentru a face parte din acest program care vă permite să staţi în Statele Unite fără viză timp de cred 90 de zile.

Şi chiar şi atunci când România va intra în acest program, aceste vize vor fi în continuare valabile şi vor putea fi folosite, aşa că merită să o faceţi şi le suntem recunoscători românilor care ne-au ajutat cerând viză. Am cunoscut foarte mulţi români deosebiţi care au venit să ne ajute să promovăm acest program.”

Totodată, compania aeriană HiSky a anunțat în decembrie 2023 lansarea zborurilor directe între București și New York începând cu 7 iunie 2024. După 20 de ani, românii vor putea rezerva călătorii directe către SUA pe site-ul companiei. Prețul unui bilet pornește de la 349 de euro pentru clasa economic și 1.899 de euro pentru clasa business, iar durata zborului va fi sub zece ore.

foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW