Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Când ajung testele de salivă în școli. Anunțul ministrului Cîmpeanu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 24 noiembrie 2021

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației și propus de PNL pentru același portofoliu în Cabinetul Ciucă, a anunțat când vor ajunge în școli teste de salivă. Primul termen de livrare este 24 de noiembre, dar livrarea la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) se va face abia joi, 25 noiembrie. Deci, livrarea testelor mai întârzie o zi.

Următoare două termene sunt prevăzute în luna decembrie a acestui an, după cum a explicat Sorin Cîmpeanu, după audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

„Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a semnat contractele subsecvente, a semnat patru contracte subsecvente, are în curs de semnare alte patru contracte subsecvente. Informarea am primit-o chiar în această dimineaţă. Conform acestor contracte, primul termen de livrare este astăzi, 24 noiembrie. Următoarele termene de livrare sunt 2 şi 9 decembrie. Livrarea se face eşalonat, în aşa fel încât să ajungă aceste teste în şcoli, am fost asigurat că în termen de 24 de ore.

Astăzi de dimineaţă, am primit informaţia că livrarea, din motive ce ţin de transportul internaţional, se va putea face la IGSU doar mâine, 25 noiembrie. Este o zi de întârziere faţă de termenul pe care IGSU l-a impus în contractul cu furnizorul”, a precizat el.

Cum va funcționa testarea în școli

Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care reglementează utilizarea acestor teste a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică doar după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Cei care nu prezintă acest rezultat vor relua cursurile cu prezenţă fizică abia după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

„Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal. În situaţia în care consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ stabileşte că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învăţământ, este necesar acordul părintelui/reprezentantului legal al preşcolarului/elevuluiminor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătăţii.

În situaţia efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11.”, mai prevede ordinul.

Ce se întâmplă după rezultatul pozitiv la un test pe bază de salivă:

„a. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ vor realiza testarea preşcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucţiunea Ministerului Sănătăţii nr. CAZ/4216/19.11.2021 şi vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenţi la facultăţile de medicină, asistenţi medicali şi alte categorii de personal cu competenţe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;

b. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ se vor informa corespunzător în ceea ce priveşte procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecţia corectă a mâinilor;

c. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învăţământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;

d. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia de a comunica în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;

e. unitatea de învăţământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivăîn vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;

f. unitatea de învăţământ păstrează evidenţa preşcolarilor/elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *