Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cancelarul german Olaf Scholz, dispus să poarte o discuție cu Vladimir Putin

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2024 Etichete: , ,

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat miercuri importanța depunerii de eforturi pentru a pune capăt războiului din Ucraina, menționând că este deschis la ideea unor discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.

„A sosit momentul să facem tot ce este necesar – pe lângă sprijinirea clară a Ucrainei – pentru a identifica o modalitate de a opri continuarea acestui război”, a afirmat Scholz în fața membrilor Bundestagului. El a indicat că Germania ar trebui să fie deschisă la dialog cu Rusia, precizând: „Dacă ni se cere să discutăm cu președintele rus, ar trebui să fim de acord”. Scholz a subliniat că orice discuție trebuie să respecte „principii ferme: nicio decizie nu va fi luată fără Ucraina și fără consultarea aliaților apropiați”.

Scholz nu a făcut referire la „planul de victorie” prezentat la Kiev de președintele Volodimir Zelenski, care a cerut consolidarea sprijinului occidental și a exclus orice cedare de teritoriu în favoarea Rusiei. În paralel, Moscova l-a acuzat pe Zelenski că ar încerca să determine NATO să se implice direct în conflict.

Cancelarul german a criticat acțiunile Rusiei, afirmând că invazia în Ucraina a încălcat principiul conform căruia granițele nu ar trebui schimbate prin forță, un principiu fundamental al securității internaționale din ultimele decenii.

Germania rămâne unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei, alături de Statele Unite, iar Scholz a promis că sprijinul va continua atât timp cât va fi necesar. Totuși, în Germania, există presiuni din partea unor segmente ale populației care cer încetarea ajutorului militar, inclusiv din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și Alianței Sahra Wagenknecht (BSW), care au obținut rezultate notabile la recentele alegeri regionale din estul țării.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW