Unifarm are blocate în depozit materiale sanitare de 650 de milioane de lei. Vrea să le dea DSU, dar e necesară o modificare legislativă
Unifarm anunță joi, 14 octombrie, că are blocate în depozit materiale sanitare necesare în lupta cu pandemia de COVID-19 în valoare de 650 de milioane de lei. Conducerea Unifarm vrea să cedeze stocul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dar este necesară o modificare legislativă pentru a putea face acest lucru, conform unui comunicat de presă.
Unifarm „cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale”, transmite compania în comunicatul de presă.
Materialele au fost cumpărate anul trecut, în timpul stării de urgență, stocul fiind în prezent blocat.
„Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.
Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice”, precizează Unifarm.
Conducerea companiei a început deja discuțiile cu DSU, pentru a ceda materialele sanitare, însă este „necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar”.
Ministerul Sănătății, prim-ministrul, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU au fost înștiințați despre această chestiune. Acum, Unifarm cere tuturor instituțiilor implicate o mobilizare urgentă.
Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy
Comentarii