Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Campanie de donare sânge, organizată de Ministerul Finanțelor. Donatorii primesc dobândă la titlurile de stat Fidelis

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 16 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministerul Finanţelor anunţă debutul celei de-a doua ediţii a Programului de titluri de stat Fidelis, în care donatorii de sânge beneficiază de cea mai mare dobândă. Perioada de subscriere este de două săptămâni, între 17-28 iulie, iar campania de donare de sânge se desfăşoară între 18 şi 20 iulie, intervalul orar 8:00 – 13:30.

Astfel, Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti pune la dispoziţia persoanelor care doresc să doneze sânge un centru mobil, în holul central al ministerului, în perioada și intervalul orar menționat mai sus.

„Nu-i nimic complicat în proces. Iar oamenii de aici sunt foarte prietenoși și vă vor explica totul în detaliu.

Iar la final pleci cu dobândă de 7,3% în loc de 6,3%, poți să scoți banii oricând, nu ți se percep nici impozit și nici comisioane”,  a transmis Ministerul Finanțelor, duminică, 16 iulie.

Ce reprezintă titlurile de stat Fidelis

Titlurile de stat Fidelis sunt o alternativă a depozitelor bancare şi se adresează investitorilor care îşi asumă un risc scăzut. Investitorii care se vor alătura campaniei de donare de sânge vor beneficia de dobânda de 7,3% pentru achiziţia de titluri de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, faţă de 6,3% cât s-ar fi acordat în mod normal, au explicat oficialii Ministerului Finanțelor.

De asemenea, donatorii de sânge-investitori vor beneficia de scăderea pragului  minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. De aceste avantaje beneficiază  persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023, subliniază sursa citată.

Cine poate dona sânge și care sunt beneficiile

Nu de puține ori, medicii au tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a dona sânge. Ultimele statistici europene arată că doar 1,5% dintre români donează sânge în mod constant. Pentru fiecare donare de sânge, o persoană primește şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 10 lei fiecare și o zi de concediu.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndepliniți următoarele condiții:

-orice persoanăcare dorește doneze sânge trebuie se prezinte, pentru identificare, cu un document valabil (ex. Bl/Cl, carnet de conducere sau pașaport, etc.);

vârstă cuprinsă în intervalul 18 -65 ani (maxim 60 de ani în cazul donatorilor inițiali);

greutate minimă 50 kg;

-tensiunea arterială: TAD 60-100 mm Hg, TAS 100 – 180 mm Hg; pulsul regulat, 50-100 bătăi-minut; –hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl femeile, 13.5 -19.5 g/dl bărbații; temperatura corporala < 37,5°C;

-pat vascular corespunzător ( aibă vene vizibile, bine conturate și flexibile);

-să nu fi avut în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, examinări endoscopice cu instrumente flexibile, transfuzie de sânge/componente sanguine, transplant de celule/țesuturi de origine umană tatuaje, piercing, implant dentar etc.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii