Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu: ANP a oferit garanții că Darius Vâlcov va beneficia de 4 metri pătrați în camera de detenție

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 14 august 2023 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat luni, 14 august, după aducerea în țară a fugarului Darius Vâlcov, că fostul ministru de Finanțe va beneficia de o celulă de detenție de 4 metri pătrați, cu un metru mai mare decât „media garanțiilor din jurisprudența CEDO și a CJUE”, în conformitate cu hotărârea pronunțată de Curtea de Apel din Napoli, care l-a extrădat.

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, a încercat să se sustragă de la efectuarea pedepsei fugind în Italia înainte de a fi condamnat, însă în cele din urmă justiția din peninsulă i-a dat planurile peste cap, astfel că luni, 14 august, a fost adus în România pentru a fi încarcerat. Mai multe detalii, aici

Ce urmează pentru fostul ministru

Darius Vâlcov va petrece 21 de zile de carantină în penitenciarul de la Rahova. Ulterior, în momentul în care fostul ministru va ajunge să își execute pedeapsa în regim semi-deschis, va fi mutat într-un alt penitenciar.

De asemenea, Alina Gorghiu a explicat că Vâlcov va beneficia de o celulă de detenție de 4 metri pătrați, acest fapt reprezentând garanția oferită instanțelor din Italia pentru a-l putea aduce pe fugar să-și execute pedeapsa în România.

„ANP-ul a oferit garanții că condamnatul Darius Vâlcov va beneficia de 4 metri pătrați în camera de detenție. Această garanție este peste media garanțiilor din jurisprudența CEDO și a CJUE, care înseamnă 3 metri pătrați. ANP-ul a vrut să se asigură că ne va fi predată persoana condamnată. Aceste lucruri sunt deja prinse în hotărârea pronunțată de către Curtea de Apel din Napoli. Cum practica din instanțele din Italia nu este unitară, am ales, ca stat, prin ANP, maximul de garanție impusă pentru a fi predat, adică 4 metri pătrați la dispoziția persoanei condamnate”, a adăugat Alina Gorghiu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii