Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Cămașa cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO / Premier: Creativitatea și autenticitatea ne definesc ca națiune

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 decembrie 2022

Cămașa cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova, a fost a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității, joi, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, au transmis oficiali români și moldoveni.

„Ziua Națională a României este cea mai potrivită pentru recunoașterea internațională a măiestriei și tradiției românești (…) Patrimoniul culturii și valorilor, creativitatea și autenticitatea ne definesc ca națiune și fac România prețuită, în prezent și în viitor, într-o Europă a unității și diversității”, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă.

La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a mulțumit echipelor de la București și Chișinău „care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO”.

„Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii. Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a mai precizat Maia Sandu.

Și Nicu Popescu, șeful diplomației europene, a salutat decizia UNESCO într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„O altă veste excelentă vine de la Rabat, unde Comitetul UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a adoptat decizia privind înscrierea elementului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. La Mulți Ani, România! Să te dezvolți în continuare în pace, cu bunătate și cu înțelepciune!”, a transmis ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI: Ziua Națională a României, marcată și la Chișinău. Mesajele transmise de oficialii țării vecine

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW