Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Călin Popescu Tăriceanu: Guvernarea pare istovită, guvernul acesta nu mai are suflul necesar

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 5 septembrie 2019 Etichete: , ,

După alegerile europarlamentare, Călin Popescu Tăriceanu  i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să găsească împreună soluții pentru a relansa Coaliția de Guvernare. Asta cu atât mai mult cu cât rezultatele au fost slabe, atât pentru PSD, dar și pentru ALDE. Tăriceanu a spus, într-un interviu la dcnews.ro, că premierul a refuzat atât restructurarea Guvernului, dar și propunerea de candidat la prezidențiale. 

„De peste un an și jumătate. Coaliția și Guvernul nu au fost capabile să comunice eficient. Dezbaterea publică a fost deturnată pe teme false precum așa-zisul asalt asupra justiției când, de fapt, ceea ce s-a reușit a se face este redarea independenței judecătorilor și eliminarea influenței serviciilor de informații din actul de justiție, dar în politică discutăm de percepții, iar percepțiile devin realități.

Alegerile pentru Parlamentul European nu au făcut decât să confirme acest declin accentuat al partidelor componente ale coaliției, sigur, proporțional, dar declinul este dramatic și în cazul nostru și al PSD-ului. Am avut o discuție cu doamna prim-ministru în care am spus că e necesară o relansare a coaliției și a Guvernului cu măsuri care să fie în direcția preocupărilor care sunt pe agenda publică a cetățeanului. (…) Nici pe candidatura la prezidențiale, nici pe componenta guvernamentală nu au fost înțelese ca necesitate vitală de cei de la PSD”, a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, liderul ALDE crede că, între președintele Iohannis și Viorica Dăncilă ar putea exista „o înțelegere tacită” pentru că ambilor le convine situația actuală.

”Este adevărat că lui Iohannis îî convine să aibă un partid la guvernare cum este PSD-ul în acest moment, cu această imagine proastă din cauza Guvernului și din cauza prim-ministrului și cu un candidat în persoana doamnei Dăncilă care nu i-ar pune nici cea mai mică problemă. Am constat că PSD-ul nu are o viziune, nu-și dorește să iasă din această situație de defensivă, să ieșim în ofensivă și nu pot nici eu nici colegii mei să cauționăm o astfel de guvernare”, a adăugat liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu susține că cea mai bună soluție pentru PSD ar fi, în acest moment, retragerea de la Guvernare. Această variantă este agreată și de unii lideri PSD, dar refuzată de premierul Dăncilă care și-ar pierde influența în partid.

„Problema principală este că,  şi, mai mult de atât, există un climat public de respingere a acestei guvernări. Şi-a epuizat resursele şi doamna Dăncilă, ar trebui să înţeleagă asta. Soluţia cea mai bună, şi în PSD se discută asta, ar fi ca PSD să iasă de la guvernare şi să dăm posibilitatea unei alte soluţii politice.

Există un curent de opinie care se vede în sondaje, favorabil pentru partidele din opoziţie şi eu cred că, dacă ai simţul politic necesar, cel mai bine este să te retragi, şi îţi vezi de treabă, îţi reîncarci bateriile. Vii la alegerile din 2020 cu un suflu refăcut care îţi dă posibilitatea să speri la un rezultat mai bun”, a mai Călin Popescu Tăriceanu.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *