Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bulgaria este în favoarea reluării importului de cereale ucrainene, dar cere despăgubiri Comisiei Europene/ Interdicția importurilor, care operează și în România, expiră astăzi

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 14 septembrie 2023 Etichete: , ,

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a propus un pachet de măsuri pentru sprijinirea producătorilor de cereale care protestează împotriva interzicerii importurilor de cereale din Ucraina care expiră astăzi, 14 septembrie, scrie Dnevnik, citată de Rador.

Astfel, Guvernul de la Sofia a cerut Comisiei Europene despăgubiri suplimentare pentru pierderile fermierilor  bulgari, în special pentru producătorii de floarea-soarelui.

Bulgaria se va implica mai activ în coridoarele de tranzit ale cerealelor ucrainene către regiunile care au mai mult nevoie de ele și va consolida controlul fitosanitar pentru a garanta sănătatea cetățenilor.

„Așa vom da dovadă de o grijă responsabilă la nivel național pentru întreaga societate, nu doar pentru acest sector”, a  precizat premierul bulgar, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană a prelungit cu un an eliminarea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene

Reamintim, Comisia Europeană a prelungit cu un an eliminarea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene, ca măsură de sprijin pentru Kiev,  în contextul războiului inițiat de Rusia împotriva Ucrainei.

Acest lucru a dus la dublarea exporturilor de cereale ucrainene către Europa, fapt din cauza căruia cele mai afectate au fost cinci țări – Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și Slovacia. Fermierii din cele cinci state au protestat în mod frecvent și au cerut ca produsele ucrainene doar să tranziteze teritoriile acestor țări, nu să se și vândă.

Comisia Europeană a oferit un ajutor financiar de 150 de milioane de euro celor cinci state afectate de măsurile de sprijin  acordate fermierilor ucraineni.  Comisia Europeană a permis și interzicerea temporară a importului a patru bunuri agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui) în cele cinci țări.

CITEȘTE ȘI: Reprezentant PRO AGRO: Suma de 10 milioane de euro nu acoperă daunele suferite de fermierii români. Noi am respins această sumă

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW