Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Rusia și Ucraina, în fața Curții Internaționale de Justiție/Kievul acuză Moscova de genocid

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 17 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Rusia și Ucraina se vor confrunta, luni, 18 septembrie, în fața Curții Internaționale de Justiție, într-un caz care se axează pe afirmațiile Moscovei potrivit cărora invadarea Ucrainei a fost făcută pentru a preveni genocidul, informează Reuters.

Ucraina susține că Rusia a  încalcat dreptul internațional, după ce a fost atacată în luna februarie 2022.

Pe de altă parte, Moscova susține că Ucraina folosește cazul ca o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii sale militare care are „scopul de a-și proteja teritoriile”, potrivit sursei citate.

„Pare corect ca instanța să considere că are jurisdicție”, a declarat Juliette McIntyre, lector de drept la Universitatea din Australia de Sud și observator al CIJ, citată de Reuters. În cadrul procesului vor fi audiate alte 32 de state.

Klaus Iohannis, președintele României, a menționat, de asemenea, că Rusia a încălcat dreptul internațional și poate fi acuzată de crime de război.

Iohannis consideră că Rusia poate fi acuzată de crime de război

„Drepturile omului şi demnitatea umană reprezintă elemente cheie pentru construcţia unor societăţi caracterizate de libertate, democraţie, solidaritate, a afirmat, preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la la Biserica Sf. Paul din Frankfurt”,  informează Agerpres.

Războiul Rusia-Ucraina a ajuns în cea de-a 571-a zi. Rușii au lansat, astăzi, 17 septembrie, un atac aerian cu drone și rachete asupra Ucrainei, vizând în principal părțile de sud ale regiunii Odesa. În timpul atacului a fost lovită o unitate agricolă, au anunțat, pe Telegram, reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene. În cazul în care instanța ajunge la Rusia că a comis genocid, poate fi obligată să plătească Ucrainei despăgubiri masive.

Sursă foto: Pravda

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW