Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Bulgaria ar putea rata data de intrare în zona euro, sugerează premierul Denkov

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov și-a exprimat preocuparea că țara sa ar putea să nu îndeplinească termenul limită de 1 ianuarie 2025, data pe care și-a propus-o pentru aderarea la zona monetară unică a Uniunii Europene, relatează new.ro.

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a menționat într-o discuție la postul de radio bulgar Darik, alături de vicepremierul Maria Gabriel, viitorul premier în cadrul acordului de rotație guvernamentală, că data-țintă pentru adoptarea euro „nu este sacrosanctă”. Denkov nu a exclus posibilitatea ca intrarea în zona euro să se întâmple la o dată ulterioară, posibil la 1 iulie 2025.

„Ceea ce este sfânt este să avem o direcţie clară şi să lucrăm la ea. Noi, cei din guvern, suntem convinşi că acest lucru este benefic pentru mediul de afaceri, pentru cetăţeni, pentru creşterea controlului asupra băncilor şi instituţiilor financiare”, a punctat Denkov.

Cu toate acestea, premierul a evidențiat că actuala coaliție guvernamentală depune eforturi susținute pentru a accelera procesul de aderare la zona euro.

În cursul anului trecut, Bulgaria a abandonat data-țintă inițială pentru adoptarea euro, care era ianuarie 2024, din cauza faptului că rata inflației nu a atins standardul necesar și deoarece nu au fost implementate încă anumite modificări legislative.

„Data este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate că 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, declara vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în februarie anul trecut.

 

Comentarii