Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bugetul propus de Nicușor Dan, respins de Consiliul General. Grupul PNL s-a opus

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 martie 2024

Consiliul General a respins vineri, 1 martie, proiect de buget al municipiului București pentru anul 2024, inițiat de primarul Nicușor Dan. Așa cum anunțase, PNL a votat împotrivă. Consilierii PSD au absentat de la ședință.

Potrivit propunerii primarului general, totalul fondurilor preconizate pentru anul acesta, inclusiv subordonate, se ridică la 10,6 miliarde lei, din care 7,8 miliarde lei reprezintă bugetul local. Subvenția pentru termie se ridică la 1,1 miliarde de lei, la fel și cea pentru transportul. Cheltuielile de investiții ale primăriei, fără subordonate, sunt de circa 1,5 miliarde lei.

După ce au anunțat public retragerea sprijinului politic pentru primarul general, consilierii liberalii au criticat bugetul, despre care spun că este nerealist și nu cuprinde toate cheltuielile, în special cele cu subvențiile. De cealaltă parte, Nicușor Dan a recunoscut că, potrivit execuției de anul trecut, acestea se ridică la circa 3,2 miliarde de lei, față de 2,2 miliarde de lei, cât prevede propunerea, însă susține că și Ministerul Finanțelor a subevaluat cu un miliard de lei cotele defalcate din impozit ce revin Capitalei.

Din totalul de 54 de consilieri generali, 18 au votat „pentru”, șase s-au abținut, iar patru s-au opus. Prin urmare, proiectul de buget a picat.

Nicușor Dan: Bugetul pornește de la o sumă obligatorie comunicată de Ministerul Finanțelor, 5 miliarde de lei, așa-numitele venituri din cotele defalcate, care din start este subevaluată. Anul trecut, am avut în bugetul inițial 4,9 miliarde, iar la sfârșitul anului am avut 6,2 miliarde de lei. Nu cred că până la sfârșitul anului această suma va fi mai mică. Dacă vom aplica 6% pe care i-a luat Guvernul, vom rămâne cu 6 miliarde. Sunt constrângerile pe care le cunoașteți, subvenția la termie, subvenția pentru transport public, funcționarea și spațiul pentru investiții. Cele mai importante sunt liniile de tramvai, troleibuzele, investiții pe parcuri, spitale, începerea investiției de la Flamaropol.

Andrei Badiu (PNL): Ce facem cu datoriile curente pentru subvenții, cea la termie și pentru STB. Ele în momentul acesta sub bugetate cu 1,08 miliarde de lei, în condițiile în care în mod real vor ajunge la o valoare de peste 3 miliarde de lei. (…) Cum să nu bugetez subvențiile și să bugetez liniile bugetare cu execuție dezastruoasă.

Nicușor Dan: Teoretic ar fi corect ce spuneți dumneavoastră, dar nu funcționează în viața reală. Dacă nu pui bani pentru aceste investiții, este posibil ca unele investiții să nu reușească, să depindă de niște avize și să nu vină. Dacă nu pui bani în buget, abia când se aprobă noul ciclu de finanțare, dar nu vei mai avea timp să faci investiția și să îi cheltui. De aceea este bine să îi pui pe investiții. Să își poată face achiziția.

Diana Mardarovici (PNL): Aceleași motive le expunea doamna Firea când o criticați dumneavoastră că are veniturile supraestimate. Ceea ce făcea ea era să pună 3 miliarde de lei în plus, motiv pentru care USR nu-i vota bugetul. Dumneavoastră spuneați că nu este un buget realist. Punem toate investițiile, unele or ieși, altele n-or ieși. De acord cu dumneavoastră, dar motivația pe care ați expus-o este identică cu cea a unui primar pe care l-ați criticat. Nu putem includem în buget 3 miliarde de lei. Nu s-au rezolvat probleme economice ale Primăriei generale.

Nicușor Dan: Spuneți-mi de unde sunt cele 3 miliarde.

Diana Mardarovici: Cât este subvenția la termoficare și STB pe baza execuției de anul trecut și cât ați prins în buget?

Nicușor Dan: Au fost 3,1 – 3,2 miliarde de lei, execuția pe anul trecut, iar acum sunt 2,1 miliarde de lei. Este diferență de 1 miliarde.

Diana Mardarovici: Pierderile care apar ca datorii ale Termoenergetica către Elcen sunt 800 milioane de lei.

Nicușor Dan: Nu. În acea subvenție de 3,2 miliarde pe execuție este și acea pierdere de 400 milioane de lei pe care Consiliul a recunoscut-o și noi am plătit.

Diana Mardarovici: Deci lipsește 1 miliard.

Nicușor Dan: Un miliard ne-a luat domnul Boloș, când a zis că avem cote defalcate de 5 miliarde de lei și de fapt vom avea 6 miliarde de lei.

Stelian Bujduveanu: Grupul PNL a venit cu un amendament foarte serios în 2023. Am cerut creșterea capitalului social la STB pentru a preîntâmpina o insolvență. Nu s-a întâmplat ca STB să fie capitalizată să își poată repara vehiculele. În schimb, am văzut majorări de capital la compania de casă a USR. Vorbesc de Trustul de Clădiri Metropolitane. Astăzi forma bugetului nu satisface cerințele noastre.

Valentin Necula (USR): Vom vota bugetul. S-au făcut lucruri echilibrate pe care PNL le-a susținut în trecut. Sper să își revină la realitate. S-au întrerupt acele risipe de de bani la companiile municipale. Așteptăm să se mai închidă companii, cum ar fi compania Parking care trage linii pe jos.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii